Китай посилив санкції щодо Північної Кореї , ввівши заборону на експорт в цю країну цілої низки видів матеріалів і техніки , які можуть бути використані для створення озброєння . Про це повідомляє агентство Associated Press.

Повний список заборонених для ввезення в КНДР товарів був опублікований на сайті китайського міністерства торгівлі . У нього увійшли предмети та матеріали , необхідні для створення ядерної , хімічної і біологічної зброї , пише The New York Times . У заяві міністерства наголошується , що заборона введена у рамках виконання резолюції Ради безпеки ООН , прийнятої ще в 2006 році.

Тим часом агентство Associated Press повідомило про те , що КНДР запідозрили у розвитку нової програми зі збагачення урану. Відповідний висновок міститься в дослідженнях двох американських експертів з ядерної зброї , Джошуа Поллака (Joshua Pollack) і Скотта Кемпа (Scott Kemp). Ці вчені стверджують , що Пхеньян має технологією та може самостійно виготовляти деталі для створення газових центрифуг. Ці пристрої необхідні для збагачення урану і подальшого створення атомних бомб.

За даними американських дослідників , необхідні компоненти для розвитку уранового проекту КНДР почала закуповувати ще в перші роки 2000-х років. Надалі , вважають вчені , Північна Корея досягне такого рівня , коли не потребуватиме імпорту для ядерної програми. Такі висновки експерти зробили , вивчивши північнокорейську наукову пресу , фотографії із заводів у засобах масової інформації , а також відомості про товари, що ввозяться в країну.

Раніше американські вчені висловлювали побоювання , що Пхеньян планує запустити дослідний реактор для виробництва плутонію. Ці дані були отримані після аналізу супутникових знімків, пише «Lenta.ru».

Пхеньян проводив ядерні випробування в 2006, 2009 і 2013 роках. У перших двох випадках використовувалися плутонієві бомби , проте яка саме бомба була підірвана останньою, поки невідомо.

Останнім часом Китай , який тривалий час був одним із небагатьох дипломатичних захисників КНДР, почав вводити все більш жорсткі санкції проти свого сусіда. Ускладнення відносин між двома державами пов'язують з тим , що Пхеньян ігнорує попередження Пекіна з приводу розвитку північнокорейської ядерної програми.

У березні Китай підтримав ухвалення Радбезом ООН нових санкцій відносно КНДР і ввів обмеження на фінансові операції Пхеньяна на своїй території. Санкції були накладені на Північну Корею після того , як в лютому в країні були проведені випробування ядерної зброї , а в грудні 2012 року здійснено запуск ракети з супутником, що було розцінено як випробування балістичної ракети.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

189