Третій термін Ангели Меркель на посаді канцлера Німеччини , ймовірно , буде останнім, але найважливішим. Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспонденту ForUm’y висловив німецький політолог , професор Боннського університету Герд Ланггут.

«Безумовно , переобрання Меркель посилює її політичні позиції. А політично місцями Берлін зміцнює і Німеччину - не тільки в Європі , але і на світовій арені. Німецька економіка залишається найбільшою та найвпливовішою в ЄС , і внутрішньополітичне зміцнення піде їй тільки на користь», - заявив він.

На думку експерта , електоральний провал Вільно-демократичної партії , партнера ХДС/ХСС по коаліції , ставить канцлера перед необхідністю змінювати конфігурацію влади, але немає сумнівів , що вона впорається. «Третій термін Меркель на чолі уряду , ймовірно , буде останнім, але найважливішим. Берлін вже фактично визнаний неформальною столицею єдиної Європи , і всі чекають , що тепер він відчинить ворота в нове європейське майбутнє», - заявив він.

«Пані Меркель знадобиться весь її політичний талант , щоб реформувати Євросоюз , уникнувши , з одного боку , перенапруги багатих країн (де платники податків і так роздратовані необхідністю оплачувати , як вони вважають, безладність решти жителів Старого Світу), з іншого - «бунти» бідних держав . Вплив Німеччини сприймається як паличка-виручалочка для порятунку країн Середземномор'я , і в той же час як дубина , якою Берлін буде примушувати інших виконувати його вимоги. Обставини самі виштовхують ФРН на перший план , але чим вона активніша, тим інтенсивніший і опір з усіх боків. Вся попередня каденція Меркель пройшла під знаком боротьби з борговими проблемами - Греції , Італії , Іспанії , Ірландії , Португалії , Кіпру... І скрізь Берлін в центрі уваги», - підкреслив Ланггут.

Політолог зазначив , що до цих пір канцлер демонструвала здатність впевнено вести корабель обраним курсом. «Якщо їй вдасться втілити в життя новий консолідований європейський дизайн, вона стане врівень з найвидатнішими попередниками-однопартійцями - Аденауером і Колем», - заявив він.

Як раніше повідомляв ForUm, на виборах до німецького Бундестагу, що відбулися в неділю, переміг правлячий блок християнсько-демократичних партій (ХДС/ХСС) канцлера Ангели Меркель. Він отримує 41,5% голосів за партійними списками і 45,3% в одномандатних округах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192