Двосторонні стратегічні відносини між Україною та Китайською Народною Республікою виходять на новий рівень партнерства. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов під час другого засідання українсько-китайської міжурядової Комісії зі співробітництва.

Також Арбузов провів зустріч зі співголовою комісії - віце-прем'єром Держради КНР Ма Каєм. За результатами засідання сторони підписали підсумковий протокол .

« Україна надає великого значення розвитку відносин з Китайською Народною Республікою. Ми розглядаємо Китай як стратегічного зовнішньоекономічного партнера України і як ключового партнера в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. У нас є всі передумови для подальшої активізації двостороннього співробітництва», - сказав Арбузов.

Він зазначив , що сьогодні закладено міцний фундамент українсько-китайського стратегічного партнерства. А спільна напружена робота наприкінці минулого року завершилася підписанням двох масштабних кредитних угод: про фінансування проектів в українському агросекторі на 3 млрд дол, а також проектів в енергосекторі України на суму майже 3,7 млрд дол

Перший віце-прем'єр також нагадав , що ключовою подією нинішнього року має стати візит до КНР Президента України Віктора Януковича.

Головними документами , які плануються до підписання в рамках найближчого візиту , є п'ятирічна програма розвитку відносин стратегічного партнерства між Україною та КНР, а також договір про дружбу і співробітництво між країнами.

Арбузов також підкреслив , що Україна розглядає Китай як одного із ключових партнерів у військово-технічній сфері. За його словами , вже зараз видно позитивні результати.

«Переконаний , що за результатами нашої роботи і обміну думками буде вироблена спільна стратегія розвитку подальшої співпраці в торговельно-економічній , науково-технічній, культурній , космічній, сільськогосподарській та освітній сферах», - сказав перший віце-прем'єр.

Він підкреслив , що і уряд України , і представники бізнесу відкриті до діалогу з китайськими партнерами.

У свою чергу , китайська сторона зазначила , що встановлення між двома країнами стратегічного партнерства у 2011 році сприяло поглибленню масштабів співробітництва та наповнило його змістом. За словами співголови комісії - віце-прем'єра Держради КНР Ма Кая, китайська сторона задоволена всебічною активізацією двостороннього співробітництва. Він також зазначив , що Китай став важливим партнером України у зовнішній торгівлі , а підписані раніше кредитні угоди на загальну суму в 7,1 млрд дол сприяли динамічному розвитку співробітництва в сільському господарстві , інфраструктурі та енергетиці.

Нагадаємо , 24-27 вересня проходить робочий візит урядової делегації на чолі з першим віце-прем'єр-міністром України Сергієм Арбузовим до Китайської Народної Республіки .

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

218