До кінця року Німеччина залишиться у ситуації політичної невизначеності. Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспонденту ForUm’y висловив керівник представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні Кирило Савін.

За його словами , результати минулих виборів у Німеччині стали досить несподіваними . «Ніхто не чекав , що буде такий великий успіх у правлячої партії , яку очолює Ангела Меркель. Їм фактично не вистачило 5 місць у парламенті для абсолютної більшості . Несподіванка ще й у тому , що традиційний партнер християнських демократів - вільні демократи - взагалі не будуть присутні в Бундестазі . Таким чином , пані Меркель , незважаючи на її феноменальний результат , опинилася у складній ситуації: у парламенті фактично будуть представлені чотири фракції , три з яких ліві , ідеологічно складні для створення коаліції», - зазначив експерт.

«Якою буде коаліція - питання відкрите. Можливих варіантів три . Перший - велика коаліція між християнськими демократами і соціал-демократами. Другий варіант , який теоретично виключати не можна , але він досить нетрадиційний і складний - коаліція християнських демократів і «зелених». І суто теоретичний , а практично фактично виключений варіант - це коаліція без пані Меркель , тобто трьох лівих фракцій , колишніх комуністів , «зелених» та соціал-демократів», - заявив Савін.

Він підкреслив , що переговори стосовно створення коаліції будуть складними і тривалими . Вони не завершаться за місяць . «Фактично до кінця року Німеччина залишиться у ситуації політичної невизначеності. Хоча 99% зі ста , що Меркель залишиться канцлером Німеччини», - зазначив він.

«Що ж стосується довготривалого впливу на ситуацію в Німеччині і в Європі , безумовно , відсутність вільних демократів у Бундестазі - певний сигнал виникнення нових політичних сил , здатних зайняти праву нішу поруч з християнськими демократами. І ми бачили на цих виборах , що створена в 2013 році партія «Альтернатива для Німеччини» - правопопулістська сила, основним гаслом якої був вихід Німеччини із єврозони, із ЄС. Ця партія отримала більше голосів , ніж вільні демократи. Їй не вистачило мізеру для проходження у парламент: у них 4,9% при 5-відсотковому бар'єрі . Думаю , ця тенденція продовжиться протягом наступних чотирьох років», - підсумував експерт.

Як раніше повідомляв ForUm , на виборах до німецького Бундестагу, що відбулися в неділю, переміг правлячий блок християнсько-демократичних партій (ХДС/ХСС) канцлера Ангели Меркель. Він отримує 41,5% голосів за партійними списками і 45,3% в одномандатних округах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

240