Громадянин України перебуває на судні Arctic Sunrise, яке затримане прикордонниками ФСБ Росії за акцію на захист Арктики біля платформи «Газпрому» в Печерському морі. Про це кореспонденту ForUm'у повідомили в російському представництві «Грінпіс».

Як зазначив представник «Грінпісу» в РФ Михайло Крейндлін, українець не брав участь в акції протесту.

«Наші активісти на судні підійшли до платформи «Газпрому» з мирною, ненасильницькою акцією протесту на захист Арктики. Громадянин України в цьому не брав участь. Він просто перебував на судні - він кок. Судно було затримано прикордонною службою, на корабель висадилася група спецназу. Зараз корабель доставляється в порт Мурманська для проведення слідчих дій. І за зовсім незрозумілих нам причин Російський слідчий комітет порушив кримінальну справу за статтею «піратство». Це абсурд. З судном ми поки зв'язку не маємо. Але нам відомо, що всі живі-здорові», - пояснив Крейндлі .

У свою чергу директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс підтвердив інформацію про перебування українця на судні.

Він зазначив, що МЗС України тримає ситуацію під контролем. «Тривають процесуальні дії з боку Росії. Ми перебуваємо в контакті з російською стороною. Відстежуємо ситуацію», - сказав Перебийніс.

Як раніше повідомляв ForUm, 20 вересня «Грінпіс » заявив про захоплення своїх 29 активістів, у тому числі шістьох британців, російськими спецслужбами, які штурмували корабель групи в Арктиці.

Юлія Артамощенко, Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

211