Національний банк України не має наміру відмовлятися від політики керованого плаваючого курсу гривні, а нинішні незначні його коливання не викликають у регулятора занепокоєння і знаходяться в допустимих межах. Про це в ефірі «Головної програми» на телеканалі ICTV заявив Валерій Литвицький, керівник групи радників голови НБУ.

«Обмінний курс у вересні, як і в попередньому місяці, знаходився приблизно на рівні тих значень, які комфортні, звичні для бізнесу і по минулому, і по позаминулому роках. Тому не бачимо ні фундаментальних причин, ні ситуативних причин, які могли б порушити стабільність курсу гривні щодо інших валют», - сказав Литвицький.

У той же час керівник групи радників зазначив, що протягом багатьох років восени спостерігаються спроби спекулянтів похитнути курс гривні. Але зараз НБУ має значний арсенал інструментів для недопущення спекулятивних атак на гривню.

«За 12 років роботи в НБУ я не пам'ятаю такої осені, коли відбувалася б свого роду «атестація» або «тестування» Національного банку на фортецю його валютно-резервної, валютно-курсової політики. У вересні минулого року, пам'ятаєте, перед виборами, були ще більш значні спекуляції, в тому числі політичні спекуляції. І деякі думали, що після виборів Нацбанк відійде від політики курсової стабільності і дозволить безмежні коливання, відкриє шляхи для валютних спекулянтів. Але ми і надалі будемо захищати політику плаваючого курсу, завжди маючи на увазі, що це керований курс. І коли на коливання курсу впливають якісь психологічні фактори, спекулятивні, не є ринкові - ми будемо втручатися», - заявив Литвицький.

Говорячи про можливість НБУ впливати на валютний ринок за допомогою інтервенцій, керівник групи радників запевнив, що резерви знаходяться на достатньому рівні для згладжування ситуативних коливань гривні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

141