Законопроект про внесення змін до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів не суперечить вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Відповідний висновок у справі за зверненням Верховної Ради оприлюднив сьогодні Конституційний суд України, повідомляє «УНІАН».

Як раніше повідомляв ForUm, 5 вересня Верховна Рада розглянула президентський законопроект про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддею і направила його до Конституційного суду.

Документом пропонується призначати і звільняти суддів за поданням ВРЮ Президентом України, а не парламентом.

Граничний термін перебування на посаді судді пропонується підвищити до 70 років.

Крім того, знімається випробувальний термін для суддів.

Суддями в разі прийняття змін до Конституції зможуть стати люди не молодше 30 років (на сьогоднішній день 25 років. - Ред.), з досвідом роботи від 5 років.

Зняти суддівський імунітет і надати право заарештувати або затримати суддю зможе тільки Вища рада юстиції за поданням кваліфікаційної комісії суддів.

Пропонується, що суди будуть створюватися, реорганізовуватися і т.п. шляхом прийняття закону, а не указом Президента.

Також пропонується змінити повноваження і склад Вищої ради юстиції, закріпивши, що 12 з 20 членів складуть судді, призначені з'їздом суддів України. За посадою до складу Вищої ради юстиції входитимуть голова Конституційного суду України, голова Верховного суду України, голова Ради суддів України та генеральний прокурор України. При цьому передбачається, що генпрокурор не бере участь в голосуванні при ухваленні Вищою радою юстиції рішень щодо суддів.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

269