Зниження кредитного рейтингу українських держоблігацій агентством Moody's принципово не позначиться на вартості зовнішніх запозичень для України. Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко у коментарі «Укрінформу».

«Зниження рейтингу не збільшить вартість зовнішніх запозичень для України, тому що інформація, на якій ґрунтується Moody's у своїй рейтинговій дії, вже була включена ринком у вартість позик», - пояснив економіст.

За його словами, вартість позик для України зараз становить близько 10%. Саме тому Мінфін зараз займає вичікувальну позицію і не виходить на зовнішні фінансові ринки, очікуючи, що ситуація покращиться.

При цьому Устенко переконаний, що Україні необхідно вживати адекватні дії, щоб змінити ситуацію, що склалася. Для того щоб поповнити золотовалютні резерви, зазначив він, необхідно перейти до більш гнучкого курсоутворення, повідомляє «Укрінформ».

«Розширення коридору з поточних плюс-мінус 2,5% до плюс-мінус 5% дозволить не тільки уникнути занепаду золотовалютних резервів, а й дасть імпульс для їх поповнення», - вважає експерт.

Говорячи про слабкий стан держбюджету, на який вказує Moody's, Устенко зазначив, що перед усім економічним блоком уряду України стоять нові виклики - це перехід до більш жорсткої фіскальної політики, щоб знизити дефіцит НАК «Нафтогаз» і Пенсійного фонду .

«Необхідно поступово знижувати пільги по різних відомствах і переходити на єдину систему пенсійного обслуговування», - сказав він.

Говорячи про дефіцит «Нафтогазу», економіст підкреслив, що підняття тарифів для тих українців, хто споживає понад 2,5 тис. куб. м, могло б стати вирішенням проблеми. При цьому Устенко привів у приклад Російську Федерацію, яка наступного року буде коригувати тарифи ЖКГ, і на газ, зокрема, для населення.

Нагадаємо, 21 вересня агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг державних облігацій України з рівня B3 до Саа1, що характеризується ще більшим ризиком дефолту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

132