Віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко вважає реальним збільшити до 15% частку альтернативної енергетики в Україні до 2020 року. Таку думку він висловив під час дискусії «Енергетика: загрози, рішення, революції» на 10-му Ялтинському форумі європейської стратегії, пише Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

За його словами, наступні десять років будуть характеризуватися посиленням конкуренції між традиційними енергетичними ресурсами та енергетичними ресурсами з поновлюваних джерел.

«До 2020 року планується вивести вироблення альтернативної енергетики до рівня 15% від всього вироблення енергоносіїв. Але судячи з темпів розвитку цієї сфери, показники будуть більші», - заявив віце-прем'єр -міністр.

Він зазначив, що 2013 рік став переломним для поновлюваних джерел енергії (ПДЕ) . Адже сумарна потужність геліоустановок на планеті перевищила знаковий рубіж в 100 гігават, а бум інноваційної енергетики перекинувся з Європи і на інші країни, в тому числі і на Україну.

У 2013 р. загальна встановлена ​​потужність українських сонячних електростанцій (СЕС) збільшилася на 51,4 ​% і досягла 494 МВт, при цьому необхідно врахувати, що у 2010 р. сумарна потужність СЕС не досягала і 3 МВт. А в сфері вітряних електростанцій (ВЕС) Україна може бути прикладом для інших країн, оскільки сьогодні за темпами розвитку вітряної енергії наша країна займає друге місце в світі і в цьому році загальна генерація ВЕС досягне 500 МВт.

Так, зараз на останніх етапах реалізації в Україні знаходиться понад 100 інвестиційних проектів сонячних і вітрових електростанцій сумарною потужністю понад 1380 МВт, зазначив у своєму виступі Юрій Бойко.

Під час дискусії «Енергетика: загрози, рішення, революції» міжнародні експерти високо оцінили політику держави, проведену в останні роки у сфері енергоефективності. Це призвело до того, що Україна вже знизила споживання імпортних енергоносіїв на 10% і замінила їх енергією з власних відновлюваних джерел. Головне при цьому, зазначили аналітики, що у ПДЕ України все більшу роль відіграють не державні, а ринкові механізми. Українське суспільство поступово приходить до європейського розуміння, що «зелена» енергетика - це вигідно. Це поступовий процес, зазначають експерти, адже Європі знадобилося 20 років, щоб створити рентабельну та ефективну «зелену» енергетику. У 1992 році виробництво однієї кіловат-години в Європі коштувало 1 євро, а сьогодні 1 Ват обходиться менш ніж у 10 євроцентів, а в деяких регіонах, багатих сонцем, ціна становить 6-7 центів.

Вже сьогодні ПДЕ забезпечують в Італії 7 відсотків споживаної електроенергії, у Німеччині - 6, у Греції - 4, а в Болгарії, Чехії, Бельгії та Іспанії - по 3 відсотки, генерація електроенергії з ПДЕ в Європі досягла генерації 16 атомних станцій.

Віце-прем'єр-міністр, підбиваючи підсумки енергетичної дискусії, висловив упевненість у продовженні буму ПДЕ в Україні та світі. І висловив упевненість в щільному співробітництві між Євросоюзом і Україною в енергетичній сфері заради забезпечення глобальної енергетичної безпеки.

За прогнозами ООН, в кінці десятиліття у світі будуть побудовані нові ПДЕ станції сумарною потужністю 438 ​​ГВт, а щорічний дохід від продажу чистої електроенергії до 2020 року перевищить 134 млрд доларів США.

Станом на 1 липня в Україні налічувалося 23 сонячні електростанції, підключені до загальної мережі. Інвестиції в галузь сонячної енергетики в I півріччі 2013 р. складе понад 360 млн євро.

При цьому з 1 січня 2013 року введено в експлуатацію 18,32 МВт нових вітроенергетичних потужностей, а сумарна потужність ВЕС в нашій країні до кінця року складе 500 МВт. За цими показниками Україна посідає друге місце в світі за темпами зростання вітроенергетичної галузі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

507