З 1 жовтня 2013 р. прийняття звітності про суми єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та облік сплати страхових коштів у картках особових рахунків платників будуть здійснювати органи Міністерства доходів і зборів України. На думку експертів, це стане ще одним кроком на шляху скорочення контролюючих і перевіряючих організацій, пише Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Це стало можливим завдяки змінам до законодавства, що набрало чинності з 11 серпня 2013 року.

Раніше суб'єктам господарської діяльності доводилося здавати звіти і до органів Міндоходів і зборів, і до Пенсійного фонду. Звичайно, це збільшувало кількість часу, необхідного на підготовку і здачу звітності, підкреслюють експерти.

Як зазначають представники Асоціації платників податків України, передача функцій контролю та перевірки сплати єдиного соціального внеску призведе до скорочення перевірок і часу, який змушені були витрачати роботодавці на спілкування з перевіряючими органами.

На думку представників Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), те, що в Україні залишається лише один орган, що контролює сплату податків і обов'язкових платежів до соціальних фондів, є абсолютно правильним рішенням, що сприяє створенню більш сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності. За кілька років Україна пройшла шлях радикального скорочення органів, що контролюють сплату податків, зборів та митних зборів. Раніше контролем і перевіркою сплати обов'язкових платежів до бюджету займалися податківці, митники, представники кількох фондів обов'язкового соціального страхування.

Це призводило до значних витрат бюджетних коштів на утримання всіх цих перевіряючих. Це також займало багато часу у суб'єктів підприємницької діяльності. Зараз все це йде в минуле, підкреслюють представники УСПП.

За даними Міндоходів, з початку року Пенсійний фонд зібрав 123 млрд грн. єдиного соціального внеску, що становить 100,8% від плану надходжень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року це на 7,3 млрд грн. більше.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

335