Українська делегація на чолі з міністром економічного розвитку і торгівлі Ігорем Прасоловим повністю виконала директиви уряду і відстояла інтереси держави щодо зони вільної торгівлі з країнами - членами СНД. Про це заявив урядовий уповноважений з питань співробітництва з Російською Федерацією, державами - учасниками СНД, Євразійського економічного співтовариства та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян 20 вересня у Москві під час 59-го засідання Економічної ради Співдружності Незалежних Держав.

«Всі позиції, які захищають національні інтереси, українська сторона відстояла, в першу чергу, це стосується зони вільної торгівлі», - сказав Валерій Мунтіян.

Порядок денний засідання містив великий комплекс питань взаємодії країн СНД у сфері економіки. Зокрема, під час засідання були обговорені проекти цілої низки документів: угода про співпрацю у сфері забезпечення інформаційної безпеки, нова редакція Єдиної методології митної статистики зовнішньої торгівлі держав Співдружності, протоколи про внесення змін до угоди про правила країни походження товарів у Співдружності, протоколи про внесення змін до угоди про розвиток виставково-ярмаркової та конгресової діяльності в СНД, протоколи про внесення змін до угоди про координацію міждержавних відносин у сфері електроенергетики.

Також розглянуто питання Зведеного переліку конкурентоспроможної продукції, пропонованої виробниками країн-членів СНД і питання використання світових наукових електронних інформаційних ресурсів для підвищення ефективності наукової діяльності вчених СНД.

Учасники засідання заслухали інформацію про хід виконання Рамкової програми співпраці держав СНД у сфері мирного використання атомної енергії на період до 2020 року «Співпраця «Атом СНД», уточнення прогнозу виробництва та споживання енергоресурсів держав СНД на період до 2020 року, про зведений перелік конкурентоспроможної продукції, що пропонуєься виробниками країн Співдружності.

Також йшлося про хід реалізації рішення Ради глав урядів СНД про основні цільові макроекономічні показники розвитку економіки держав Співдружності.

«Це дуже важливе питання, оскільки були прийняті основні порогові значення - індикатори, маяки, які повинні дотримуватися в умовах світової економічної кризи. Україна надала свої пропозиції, Виконком СНД і представники держав підтримали їх. Є впевненість, що їх підтримає і Рада глав урядів на найближчому засіданні. Для України ринок СНД дуже перспективний: необхідно не допускати виникнення торгових бар'єрів, а навпаки, прискорити процес залучення інвестицій і інновацій в реальний сектор економіки, що дасть можливість реалізовувати спільні проекти і програми, і в цілому підвищить рівень добробуту наших громадян», - сказав Мунтіян .

З 22 питань, які розглядалися на засіданні Економічної ради СНД, 15 Україна прийняла без заперечень, 4 - із застереженнями і тільки 3 були відхилені.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

248