Україна зможе переконати Росію і країни Митного союзу у вигодах підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та створення зони вільної торгівлі з ЄС. Про це віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко заявив в ефірі телеканалу «Інтер» під час прямого включення з Ялти, де проходив саміт європейської стратегії (YES).

« Україна впевнена , що зможе переконати Росію в існуванні вигод для неї від підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом», - сказав віце-прем'єр.

За його словами , Україна веде дискусію з цього питання з представниками Митного союзу. При цьому Україна роз'яснює позицію Президента Віктора Януковича про те , що країна не збирається виступати роз'єднувальною силою і протиставляти два напрями - Митний союз і європейське співтовариство, а навпаки, хоче створити єдине економічне співтовариство і виступити об'єднуючою силою.

«Йде дискусія з російськими колегами щодо розуміння , що таке асоціація і зона вільної торгівлі з Європейським союзом і яку позицію займає керівництво Росії і Митного союзу . Ця дискусія проходить непросто і вона ще не закінчена», - сказав Бойко.

Як приклад переваг євроінтеграції України для країн МС він навів можливість виходу товарів країн МС на європейські ринки.

«Перш за все, можливість виходу через Україну на ринок Європейського союзу , тому що у нас одночасно діє зона вільної торгівлі з країнами СНД», - сказав віце-прем'єр.

Бойко зазначив , що Україна веде дискусію з країнами МС на професійному рівні , а емоційні реакції, що виникають з боку політиків, не повинні на неї вплинути.

« Час від часу виникають емоційні висловлювання, причому на найвищому рівні, але ми впевнені, що якщо будемо більш наполегливо і професійно показувати преференції зони вільної торгівлі з ЄС, ми досягнемо свого і покажемо позитив і плюси цього об'єднання. Також хочу нагадати , що президент Росії неодноразово висловлював думку, що потрібно прагнути до розширення кордонів і ліквідації митних бар'єрів», - підкреслив Бойко.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС і створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на вільнюському саміті «Східного партнерства».

Російська сторона раніше заявляла, що Митному союзу в цьому випадку доведеться вжити захисних заходів.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що підписання Україною Угоди про асоційоване членство з Євросоюзом закриє для неї вхід до Митного союзу Росії , Білорусі та Казахстану.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

297