Якщо не буде домовленості з Міжнародним валютним фондом , Україна при необхідності зможе залучити кошти з інших джерел.

Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров сказав в інтерв'ю російському телеканалу «Россия 24».

«Не домовимося ( з МВФ. - Ред.) , будемо жити без кредитів . У нас світ не маленький , він великий. Не домовимося з МВФ , будемо займати в інших місцях. Світ клином не зійшовся», - сказав Азаров.

За його словами , останні два роки показали , що Україна здатна самостійно , без кредитів МВФ , справлятися зі своїми проблемами , передає «УНІАН».

Він зазначив , що якщо інші країни отримують кошти МВФ , то Україна , навпаки , повертає кредит і за два роки виплатила понад 7 млрд дол.

«Переговори на технічному рівні не припиняються. У нас діє в Києві постійна місія МВФ , Мінфін у постійному контакті як зі штаб-квартирою , так і з місією. Ми очікуємо , що певні зміни у позиції МВФ повинні наступити», - додав він.

Азаров повідомив , що за міжнародними стандартами держборг України не дуже великий - 32% , тому через обслуговування і погашення боргу великих проблем у країни не виникне.

Прем'єр додав , що принципова позиція на переговорах з МВФ полягає в тому , що уряд не може перекладати тягар високих цін на російський газ на населення України .

Нагадаємо , Європейський Союз має намір виділити Україні 610 млн євро макрофінансової допомоги за умови відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Урядовою постановою закріплено намір України залучити на зовнішніх ринках позику на суму $750 млн за ставкою не вище 6,5% , але при цьому допускається разова комісія на рівні не вище 3,02% , щоб середня ефективна ставка за кредитом була не вище 8% річних.

Держбюджет на 2013 рік допускає зовнішні державні запозичення на загальну суму 42,7 млрд грн ($5,25 млрд). Всього ж з початку поточного року було здійснено зовнішніх позик на суму близько 18 млрд грн ($2,2 млрд).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

167