Україна не використовує торговельні проблеми з Росією як привід для того , щоб не виконувати критерії підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Про це в інтерв'ю «Комерсант- Україна» заявив представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв.

«Перш за все я не хотів би переходити на емоції і називати події серпня торговельною війною . Ми очікували того , що сталося. Україна моделювала такий сценарій розвитку подій , ми були до цього готові. Те , що відбувалося в серпні і відбувається зараз , я називаю періодом адаптації наших відносин з Російською Федерацією до нових поствільнюських реалій. Наскільки болючим буде цей процес , як довго він триватиме , це інше питання. І одне із моїх завдань на новій посаді - сприяти тому , щоб цей період завершився якнайшвидше . Окремо підкреслю , що ми жодною мірою не використовуємо ситуацію з Росією як привід для того, щоб не виконувати критерії підписання УА», - заявив він.

У той же час Єлісєєв підкреслив , що у сформованій ситуації Україна потребує допомоги з боку ЄС. « Допомога нам дійсно потрібна, і ця необхідність стає все гострішою, але я не хочу пов'язувати її з російським фактором. Нам потрібно повернутися до теми формування так званого трансформаційного пакету, який допоміг би мінімізувати наслідки перших років імплементації УА , особливо у частині створення зони вільної торгівлі. Проте ми вітаємо готовність ЄС надати підтримку у зв'язку із зовнішнім фактором. Це , до речі , один із головних висновків з нещодавніх дебатів у ЄП - вперше ЄС заявив про готовність поширити свій внутрішній принцип солідарності на треті країни, заявивши про готовність компенсувати втрати країн-учасниць Східного партнерства в разі зовнішнього тиску», - зазначив дипломат.

За його словами , російський чинник консолідував країни Євросоюзу навколо східної політики ЄС. «Якщо до цього були внутрішні дискусії про те , який напрям вважати пріоритетним – східний чи південний, то тепер є консенсус щодо важливості Східного партнерства», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm , 12 вересня Європейська парламент підтримав резолюцію із закликом до Росії утриматися від тиску на країни «Східного партнерства», куди входить і Україна.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

236