Українських ріелторів сьогодні можна порівняти з бабками- чаклунками. Всі знають, що вони є, шукають контакти перевірених, але з офіційної точки зору їх немає, не написано про них нічого конкретного в наших законах. «Сьогодні будь-яка людина може сказати, що вона ріелтор. При цьому, укладаючи угоду, згодом вона ні за що не відповідає» , - говорить адвокат Валерій Дубовик.

Нещодавно Адміністрація Президента нарешті поставила перед урядом завдання врегулювати ріелторську діяльність та легалізувати цей ринок послуг. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України від 8 серпня винесло на розгляд громадськості законопроект «Про особливості провадження ріелторської діяльності». Серед основних завдань документа - навчання посередників у питаннях купівлі-продажу або оренди нерухомості, створення Державного реєстру ріелторів, а також визначення на законодавчому рівні взаємовідносин між брокерами і людьми, які користуються їхніми послугами.

Допомогою прийняття даного документа у відомстві сподіваються підвищити рівень захисту прав українців, які нерідко стають жертвами «чорних» ріелторів, і, відповідно, зменшити кількість порушень у цій сфері.

Нерухомі махінації

Тим часом про шахрайство ріелторів доводиться чути все частіше. Причому схеми «розводу на гроші» вражають різноманітністю, а шахраї легко уникають відповідальності.

Харків'янка Наталія розповіла ForUm'у, як буквально півроку тому сама ледве не стала жертвою «чорних» ріелторів. «При переїзді в інше місто мені потрібно було терміново знайти квартиру для оренди. На сайті оголошень я знайшла підходящий варіант: центр міста, хороший, судячи з фотографій, ремонт, прийнятна ціна. При зустрічі ж ріелтор мені показав фотографії абсолютно іншої квартири, хоча, як не дивно, адреса була та ж , що і в оголошенні» , - розповідає співрозмовниця ForUm’y.

Непорозуміння з фотографіями, за словами дівчини, змусило насторожитися, але вона все ж вирішила вислухати умови, що висуваються ріелтором. «Він мені заявив, що я повинна заплатити 1500 гривень, підписати з ним договір, пункти якого, до речі, йшли врізнобіч і часом не відповідали характеру нашої угоди. Після всього цього він обіцяв передати ключі від квартири, де мене вже зустріне його колега і познайомить з власниками житла. Настільки незрозуміла схема викликала у мене ще більше підозр. До того ж потік запитань, які я задала цьому брокеру, вибив його з колії і він почав помітно нервувати. Звичайно, я відмовилася від його послуг. Але не виключено, що хтось інший все-таки поплатився за надмірну довірливість», - розповідає Наталя.

Подібними історіями забиті десятки «гілок» на тематичних форумах. Не заперечують існування цієї проблеми і самі юристи.

«Бувають випадки, коли ріелтори беруть гроші за пошук житла, а потім відмовляються займатися цим», - говорить Валерій Дубовик. При цьому, за словами адвоката, коли незадоволені клієнти уважно перечитують договір, виявляється, що там дійсно вказано, що ріелтор надає тільки інформаційно-консультативні послуги. У підсумку він нібито на законних підставах заявляє, що виконав свою справу - надав інформацію, пояснив, які є квартири, і спитати з нього більше нічого. Хоча не виключено, що до підписання договору він обіцяв зробити все, щоб якомога швидше підшукати відповідне для вас житло. А насправді навіть надана ним інформація може виявитися застарілою, а квартира давно проданою чи вже орендованою.

Звичайно ж, звинувачувати абсолютно всіх ріелторів у недобропорядності і шахрайстві не можна. Адвокат Андрій Котягін вважає, що зростаюча конкуренція у боротьбі за клієнта і різке падіння попиту на нерухомість все-таки дещо оздоровили ринок, тому ріелтори починають цінувати свою репутацію і борються за клієнта.

Але честолюбства явно недостатньо для регулювання діяльності ріелторів. «Повинен бути якийсь дисциплінарний орган, який у разі неналежного виконання ріелтором своїх обов'язків накладав би якісь стягнення. Аж до позбавлення свідоцтва або ліцензії. Тоді вони будуть хоча б побоюватися займатися відвертим шахрайством», - каже Дубовик.

А диплом у вас є?

Легалізацію ринку ріелторських послуг в Україні вирішили почати, насамперед, з удосконалення законодавчої бази. Коли буде прийнято документ, розроблений Мінекономіки, ріелторам доведеться доводити свій професіоналізм не словом, а ділом.

Якщо зараз у вакансіях їхніх роботодавців немає вимог щодо освіти, то незабаром ситуація може змінитися. Законопроектом передбачається професійна підготовка ріелторів, складання кваліфікаційного іспиту та отримання ними відповідного свідоцтва. Крім цього, їх зобов'яжуть не рідше одного разу на три роки покращувати свої професійні навички за програмою підвищення кваліфікації. А за результатами цього курсу - видавати посвідчення.

Юристи вже встигли оцінити дану норму. Зокрема, Валерій Дубовик стверджує, що ріелтор повинен бути не просто людиною з вулиці, яка через брак освіти пішла працювати туди, куди взяли, а кваліфікованим фахівцем. Адже від цього безпосередньо залежить якість його роботи.

«Сьогодні нерідко трапляється, що в результаті некомпетентності ріелторів страждають прості люди. Наприклад, купуються квартири за якоюсь незрозумілою довіреністю. Визнаються недійсними на судовому рівні договори. Часом ріелтори не мають ніякої освіти, пов'язаної з цією сферою діяльності, і не знають елементарного. Наприклад, які документи необхідні, щоб дійсно підтвердити права власності, як визначити , що вони не прострочені, тощо. А мова ж йде про великі грошові суми, які люди вкладають у нерухомість. Тому ріелтори повинні бути кваліфікованими фахівцями», - говорить адвокат.

Ще одне важливе нововведення, передбачене законопроектом, це створення Державного реєстру ріелторів та суб'єктів ріелторської діяльності . У нього внесуть відомості, що стосуються держреєстрації їхньої діяльності, місцезнаходження організації, а також дані, що підтверджують наявність кваліфікаційних документів фахівців даного ринку послуг.

Також є пропозиція, яка стосується обмеження максимального розміру оплати ріелторських послуг трьома відсотками вартості нерухомого майна, зазначеного в угоді. Правда, даний пункт викликав критику у деяких юристів. «Це призведе до ще більшого відтоку цих послуг у тінь», - вважає адвокат Андрій Котягін. Втім, документ ще не прийнятий і зараз перебуває на обговоренні громадськості, тому не виключено внесення до нього будь-яких правок.

Варто також зазначити, що, крім обов'язків і прав ріелторів, у документі виписані такі ж норми і щодо споживачів їхніх послуг. Зокрема, важливим є те, що ви будете вправі вимагати розірвання договору про надання ріелторських послуг, якщо друга сторона не виконує його умови. А після цього можете зажадати відшкодування збитків і компенсації моральної шкоди. Примітно, що затверджувати типову форму такого договору буде Кабінет Міністрів України.

Передбачається також введення відповідальності за недотримання законодавства у цій сфері діяльності. Наприклад, суб'єкти ріелторської діяльності можуть понести цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність за невиконання умов договору. До того ж, згідно з положеннями законопроекту, ріелтором не може бути людина, у якої ще не знята або не погашена судимість за вчинення злочину проти власності або злочини у сфері господарської діяльності.

Як бачимо, передумови для налагодження ситуації на ринку ріелторських послуг з'явилися. Механізм готується до запуску, і тепер залишається лише слідкувати за розвитком подальших подій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

623