Кредит у 750 мільйонів доларів, наданий Москвою, врятує Україну від економічної кризи, заявив у програмі «Вести недели» на телеканалі «Росія» радник президента Російської Федерації з питань регіональної економічної інтеграції Сергій Глазьєв.

« Цей кредит для того, щоб Україна не впала в економічну катастрофу. Оскільки фінансовий стан такий, що при очікуваному підписанні з Євросоюзом (Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також про зону вільної торгівлі) можуть в один момент погіршитися торговельні відносини з Росією, Білоруссю і Казахстаном, платіжний баланс стане ще гіршим, і далі балансувати буде взагалі нічим. Ми рятуємо від дефолту», - заявив Глазьєв.

За його словами, цей кредит нагадує, що Росія - головний кредитор України на сьогоднішній день. «Головним джерелом інвестицій є Росія, головним ринком збуту - Росія», - підкреслив помічник Путіна, повідомляє РІА «Новости».

Глазьєв вважає, що вступ України до Митного союзу дозволить їй суттєво покращити умови торгівлі, в той час як угода з Євросоюзом може позбавити її самостійності . «Брюссель буде диктувати технічні умови, визначати правила торгівлі. Продовольчий ринок європейський для України, незважаючи на зону вільної торгівлі, буде закритий, бо на продовольчі товари Євросоюз зберігає квоти і, більше того, якщо Україна чогось не виконує, європейці у будь-який момент обіцяють ввести нові обмеження», - сказав він.

Радник президента РФ підкреслив «стабільний багаторічний хронічний» дефіцит торгового балансу в Україні, який становить від 5 до7 мільярдів доларів на рік. «Вона балансує цей дефіцит новими і новими позиками, позики закінчилися. Європейці пішли з українського ринку. Хто залишився з європейських банків - всі втекли , кредитує Україну тільки Росія», - підсумував він.

Нагадаємо , підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на вільнюському саміті «Східного партнерства».

Російська сторона раніше заявляла, що Митному союзу в такому разі доведеться вжити захисних заходів.

Sberbank CIB із групи Ощадбанку взяв участь в організації синдикованого кредиту для України у розмірі $750 млн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

883