На сьогоднішній день у Митного союзу немає практичної можливості обмежувати торговий ринок з Україною через побоювання збільшення потоку товарів із третіх країн після введення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Про це сказав прем'єр-міністр України Микола Азаров на 10-й щорічній зустрічі «Ялтинська європейська стратегія» ( YES).

« Гіпотетично така можливість існує. Підкреслюю: гіпотетично . А практично , коли ми говоримо своїм партнерам , а скажіть, щодо якої товарної позиції у вас є побоювання , покажіть , будь ласка , розрахунки, який товар раптом удвічі збільшить своє проходження через наш спільний кордон?», - сказав Азаров.

Він зазначив , що Україна має кілька угод про вільну торгівлю з різними країнами і об'єднаннями , і при підготовці та підписанні цих угод подібних проблем з Росією і країнами Митного союзу не виникало.

«Ми ж уже з двома десятками країн маємо договори про зону вільної торгівлі. Нещодавно ми підписали договір про зону вільної торгівлі з країнами ЄАВТ - взагалі ніхто ніяких питань не ставив... Ми зараз ведемо переговори з Ізраїлем , Канадою про зону вільної торгівлі. Чому ці договори не викликають ніяких питань і проблем у наших партнерів - країн Митного союзу. А самі країни Митного союзу хіба не ведуть такі переговори , хіба вони не збираються укладати відповідні угоди з цілою низкою країн?», - запитав Азаров , повідомляє «УНІАН».

За його словами , всі питання двосторонньої торгівлі чітко визначені нормами Світової організації торгівлі (СОТ).

«Ці всі питання врегульовані нормами СОТ , прекрасно врегульовані. І тому, ми готові підкріпити це розрахунками, підписання Угоди про асоціацію абсолютно ніяких ризиків не надає для країн Митного союзу», - сказав Азаров.

Він підкреслив , що Україна готова обговорити цю тему з керівництвом країн Митного союзу і створити комісію з визначення сертифікатів походження продукції і пости спільного митного контролю .

« Наше терпіння і наше прагнення зараз вийти з цієї ситуації (напруженості торгових відносин з РФ. - Ред.) викликане розумінням важливості торговельно-економічних відносин з країнами Митного союзу», - сказав Азаров.

Прем'єр зазначив, що 25 вересня має намір бути присутнім на засіданні Вищої економічної ради країн Митного союзу на рівні прем'єр-міністрів з тим , щоб продемонструвати готовність налагоджувати тісну співпрацю. «Тим самим ми показуємо , що ми хоч і спостерігачі (в ЄЕК . - Ред.), але ми готові налагоджувати співпрацю з країнами Митного союзу», - сказав глава уряду.

При цьому прем'єр-міністр зазначив , що Україна досить спокійно ставиться до критичних заяв , які лунають з боку представників Росії про небезпеку ЗВТ з ЄС.

« Іноді краще помовчати, зробити паузу і знайти якісь прийнятні рішення. Саме зважена позиція керівництва України говорить про те , що ми не реагуємо на якісь, іноді навіть неприпустимі з дипломатичної точки зору, заяви», - підсумував Азаров.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати у листопаді на вільнюському саміті «Східного партнерства».

Президент РФ Володимир Путін ще раз попередив Київ, що Росія буде захищати свій ринок від дешевих українських товарів, які можуть хлинути на нього після створення зони вільної торгівлі України з ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

389