Якщо обсяги транзиту газу з Росії в країни Європейського Союзу не збільшаться, то доцільно порушити питання про заморожування двох гілок української газотранспортної системи.

Про це сказав прем'єр-міністр України Микола Азаров на 10-й щорічній зустрічі «Ялтинська європейська стратегія» (YES).

Він зазначив, що Україна готова «заморозити» дві гілки своєї газотранспортної системи (ГТС), якщо таке рішення буде погоджене з країнами Євросоюзу.

«Наша ГТС орієнтована на прокачування 150 млрд кубометрів газу і , якщо провести модернізацію , ми зможемо прокачувати і 200 млрд кубометрів. Але тільки якщо у цьому існує потреба . На жаль , за останній рік обсяг прокачування впав удвічі. І сьогодні ми використовуємо свою ГТС десь на 60 % її потужності», - зазначив він , повідомляє «УНІАН».

Глава уряду поскаржився , що це призводить до певних витрат, враховуючи , що країни Європейського союзу зацікавлені сьогодні у диверсифікації поставок газу , що знижує використання потужностей української ГТС. «А чому тільки Україна повинна нести витрати? Може, законсервувати дві нитки цього газопроводу? Нам 50 млрд кубометрів газу вистачить», - заявив він.

На думку Азарова , Україні та ЄС необхідно спільно прийняти таке рішення: «Давайте разом приймати таке рішення. Не може Україна одна нести такі колосальні витрати».

Нагадаємо , за інформацією ПАТ «Укртрансгаз», за 6 місяців 2013 року в газотранспортну систему України з Російської Федерації надійшло 10,3 млрд куб.м природного газу, що на 35%, або 5,6 млрд. куб.м менше показників аналогічного періоду 2012 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

323