Українським виноробам у 2013 році будуть перераховані кошти від 1,5%-го збору на розвиток виноградарства і на підвищення ефективності садівництва на суму 165 млн гривень. Кошти на розвиток виноробства отримають галузеві підприємства Херсонської , Одеської областей та Автономної Республіки Крим, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

За словами першого заступника гендиректора корпорації «Укрвинпром» Володимира Кучеренка, левова частка 1,5%-го збору (165 млн грн) піде на розширення площі виноградників. Це дозволить повною мірою забезпечити громадян України вітчизняним вином і виноградом. Авторитетний винороб у своєму виступі схвалив ініціативу уряду про необхідність збільшити площу виноградників з теперішніх 90 тис. га до 200 тис. га у 2020 році

На виділені кошти також буде створена комунікаційна стратегія популяризації та просування бренду «Українське вино», «Кримське вино» на закордонних ринках і на позиціонування винного туризму в Криму. Адже потенціал винного туризму - колосальний. Мало хто знає , що в Україні почали виробляти вино раніше (IV століття до н.е.), ніж у Франції. Необхідно зазначити, що Україна входить до числа тих небагатьох країн, які розташовані між сорок шостим і сорок сьомим градусами північної широти, тобто на одній паралелі із найбільш знаменитими виноробними регіонами Франції.

Експерти Міністерства аграрної політики та продовольства України на зустрічі з виноробами констатували , що за останні роки саме виноробство , як жодна з інших алкогольних галузей , демонструє стабільне зростання. Винороби пов'язують стабільне зростання виробництва вина з тим , що український споживач прагне до європейського стилю споживання, де легкі столові вина є щоденним напоєм, якому віддається перевага. Отже , з кожним роком виноробна галузь буде все більше зміцнювати свої позиції на алкогольному ринку нашої країни.

Експерти оцінюють винний ринок України приблизно у 23 млн. декалітрів (займаючи за цим показником 18-е місце у світі) , або 800 млн доларів США у грошовому еквіваленті, у той час як щороку в світі споживається близько 27 млрд літрів вина. Основні виробники - Італія і Франція , які торік виготовили 4,96 млрд. літрів і 4,62 млрд літрів вина відповідно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

400