Національний банк України збільшив з 5% до 7% норматив обов'язкового резервування за довгостроковими коштами і вкладами (депозитами) юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

Відповідну зміну закріплено в постанові правління Національного банку України від 19.09.2013 №371 «Про деякі питання регулювання грошово-кредитного ринку» , яка набирає чинності з 30.09.2013 .

Нормативи обов'язкових резервів за іншими залученими коштами не зазнали змін.

Діючий до набрання чинності постанови №371 порядок передбачає, що банки можуть відносити окремі активи на покриття тієї частини обов'язкових резервів, яка формувалася і зберігалася на окремому рахунку в Національному банку України .

Коментуючи норми постанови, заступник директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олександр Арсенюк зазначив, що його дія буде мати багатоаспектний вплив на стан грошово-кредитного ринку. По-перше, відповідні заходи дозволять оперативно збалансувати стан ліквідності банківської системи в період певних сезонних коливань попиту і пропозиції на гроші .

« Такий захід,серед іншого, має і певне превентивне значення в умовах посилення напруженості на світових ринках, які створюють певний тиск на національні валюти окремих країн з ринками», - зазначив Арсенюк.

По-друге, підвищення нормативу обов'язкового резервування за довгостроковими коштами і вкладами (депозитами) юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті слід розглядати як один із чергових заходів у системних діях Національного банку України в напрямі дедоларизації економічних відносин у країні.

По-третє , за його словами , норми постанови №371 направлені на сприяння розвитку фондового ринку як одного із необхідних елементів ефективного регулювання грошово-кредитного ринку. «Можливість зараховувати на покриття обов'язкових резервів кошти, що знаходяться на рахунках банків у ПАТ «Розрахунковий центр обслуговування договорів на фінансових ринках», стимулюватиме банки направляти більше коштів для операцій на фондовому ринку та сприяти завдяки цьому збільшенню ліквідності фінансових інструментів», - сказав Арсенюк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

405