Питання енергобезпеки - це питання виживання країни. Таку думку Президент України в 1994-2004 роках Леонід Кучма висловив в ході сесії «Енергетика: загрози , рішення , революції» на 10-й Щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії.

« Енергобезпека - це та ахіллесова п'ята , яка протягом 20 років нахиляла нас вниз , змушувала робити так , як не треба чинити. Якщо на тисячу доларів нашого ВВП 400 - енергоресурси , яка економіка витримає? Ніяка економіка цього не витримає», - сказав він.

Кучма закликав нинішню українську влада не спокушатися: ціна на російський газ не буде знижена в найближчим часом. «Ціна на газ ніколи не буде 50 доларів , як колись була . Не будуть росіяни прокидатися і думати про Україну, як колись казав Єльцин . Сподіватися на те , що Росія знизить ціну - не можна. Навпаки - треба росіянам дякувати за те, що вони змушують нас займатися новими технологіями та енергоефективністю», - зазначив другий Президент України.

« Коли бізнес чує, що газ буде дешевше, це його стимулює до пошуку енергоефективних рішень».

Крім того, Україна повинна розвивати можливості власного видобутку газу. У цьому напрямі, за оцінкою Кучми , за 20 років зроблено небагато. «У нас є можливість видобутку газу. Але приблизно 20 років ми знаходимося на одному і тому ж рівні. До того ж , у нас найнижча рентна плата за енергоресурси», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm , прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив , що кожен день дії кабальної газової угоди віддаляє Україну від Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

360