За останні два роки спостерігається тенденція щодо зменшення кількості порушень при проведенні процедур відкритих торгів. Про це повідомив директор департаменту державних закупівель та державного замовлення Мінекономрозвитку Андрій Рубан.

«Це пов'язано з тим , що замовниками враховуються зауваження та рекомендації Міністерства щодо дотримання вимог законодавства , які вказуються у висновку за результатами моніторингу державних закупівель» , - зазначив він.

При цьому , за його словами , на сьогоднішній день порушення мають більш, так би мовити, «глибинний» і специфічний характер.

Серед галузей , у яких виявлено найбільше порушень, Рубан виділив сфери будівництва, закупівель продуктів харчування і медичних препаратів, а також електроенергетику.

У цілому , він повідомив , що з моменту початку здійснення моніторингу державних закупівель Міністерством (з 2011 року) виявлено, що з порушеннями законодавства у сфері державних закупівель замовниками проведено близько 600 процедур. Інформація про порушення передана контролюючим і правоохоронним органам для вжиття відповідних заходів .

При цьому Рубан зазначив, що за вказаний період найбільша кількість порушень Міністерством зафіксована в частині неправомірного застосування процедури закупівлі в одного учасника.

Щорічно в Україні проводиться більше ста тисяч процедур закупівель за державні кошти. За даними Держстату, в 2012 році замовниками було проведено близько 140 тис. процедур закупівель (з урахуванням лотів), за результатами яких укладено договори про закупівлю на загальну суму більше 428 млрд грн, а в першому півріччі 2013-го проведено більше 65 тис. процедур закупівлі та укладено договорів на загальну суму понад 100 млрд грн.

При цьому основною процедурою закупівель є процедура відкритих торгів. Для застосування інших процедур у замовника повинні бути певні підстави.

Вибір процедури закупівлі в одного учасника, яка є неконкурентною, обмежений певним переліком підстав, застосовується як виняток і вимагає максимального обґрунтування та об'єктивного документального підтвердження необхідності застосування цієї процедури як єдино можливої ​​у конкретному випадку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230