19 серпня Федеральна резервна система США ухвалила рішення продовжити 3-ю програму кількісного пом'якшення (QE-3).

Це підтвердив в ексклюзивному коментарі ForUm'у економічний експерт Борис Кушнірук. Він нагадав , що ця програма означає насичення економіки Штатів дешевими грошима через придбання активів . «ФРС продовжить щомісяця виділяти $85 млрд , у т.ч. $45 млрд на купівлю довгострокових казначейських облігацій і $40 млрд на іпотечні облігації . Перш ніж коригувати темпи купівлі , Вашингтон вирішив дочекатися кращих доказів стійкого прогресу в національній економіці . І якщо починаючи приблизно з травня ринки очікували згортання QE-3 і відповідного подорожчання позикових ресурсів на світовому ринку, то тепер настрої значно покращилися , різко пожвавилися всі провідні фондові майданчики. Це вже позитивно позначається і на Україні», - повідомив експерт.

За його словами , поки що відновлення американської економіки йде помірними темпами. « На ринку праці спостерігаються позитивні зміни , але безробіття залишається високим. Витрати домогосподарств і інвестиції бізнесу зростають , житловий сектор зміцнюється , проте іпотечні ставки збільшуються теж. При цьому ключова ставка рефінансування залишиться без змін на мінімальному рівні в 0-0,25% річних - принаймні до тих пір , поки рівень безробіття не впаде до 6,5% і нижче», - упевнений аналітик.

Він додав , що несподіване рішення ФРС розвернуло біржові котирування і відправило індекси Dow Jones (DJ) і S&P500 на історичні максимуми: через півгодини після оголошення рішення DJ підскочив на 0,8% до 15658,7 пункту , S&P 500 - на 0,7% до 1719,84 пункту; Nasdaq додав 0,75%. «Нагадаю, 1-а програма стимулювання стартувала в листопаді-2008 і полягала у викупі паперів на $1,15 трлн дол. Друге «пом'якшення» почалося в листопаді-2010 і обмежилося $600 млрд, а третє запущено у вересні 2012 р. Спочатку воно передбачало викуп облігацій на $ 40 млрд на місяць і - на відміну від двох попередніх раундів - не мало ні певних термінів, ні обмеження по кінцевому обсягом викупу», - сказав економіст.

І спрогнозував, що ФРС продовжить QE-3 ще як мінімум 1-2 міс. «А потім заходи підтримки все одно можуть бути згорнуті, причому ще до кінця року. Але це не означає, що зарубіжні кредити для України помітно подорожчають - на глобальному ринку вже немає таких гострих очікувань, і він відреагує набагато м'якше. З іншого боку, якщо інвестори таки будуть перерозподіляти капітал з фондового ринку і вибирати більш прибуткові напрями, то одним з них можуть стати (і вже стають) перехідні економіки, в число яких входить і наша країна. А значить, в початку 2014 р. на вітчизняному ринку можливий приплив іноземних капіталовкладень, включаючи і купівлю українських боргових паперів», - резюмував фахівець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

185