Політолог Євген Магда вважає, що відповідальність за рейдерські захоплення в Україні повинна бути посилена, зокрема, слід передбачати кримінальне покарання. Про це він сказав в ефірі телеканалу БТБ .

Політолог зазначив , що Україна повинна забезпечити прозорі правила функціонування економіки і захистити підприємства всіх форм власності , оскільки від рейдерства страждають і власники компаній , і державний бюджет , недоотримують податки , і потенційні інвестори. Рейдерство не тільки призводить до економічних втрат , а й підриває авторитет держави . Крім того , рейдерство стає джерелом корупції, зокрема, в судових , правоохоронних та податкових органах.

Те , що питання боротьби з рейдерством перебуває у сфері повноважень першого віце-прем'єра , за його словами , свідчить про серйозні наміри влади вирішити це питання.

Магда вважає позитивною роботу антирейдерської комісії. «Антирейдерська комісія повинна працювати з усіма формами власності - і державної , і приватної , і колективної , і муніципальної», - сказав він і додав, що особливо небезпечно , коли спокусою для рейдерів стають стратегічні державні підприємства.

« Тема забезпечення незалежності суду - не менш важлива , ніж робота антирейдерської комісії. Якщо судді приймають неправомірні рішення і після цього не несуть за це ніякої відповідальності, зрозуміло , що такі ситуації породжують спокуси , безкарність і підштовхують до нових подібних кроків», - вважає політолог.

Магда висловився за введення кримінальної відповідальності за рейдерство , не нижче , ніж за пограбування , а також переконаний , що на цей вид злочину не повинен поширюватися термін давності.

На його думку , Україна може запозичити досвід боротьби з рейдерством в країнах Східної та Центральної Європи , які свого часу проходили етап роздержавлення власності .

Нагадаємо, 16 вересня відбулося перше засідання оновленого складу Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів , протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств. Голова комісії , перший віце-прем'єр-міністр України Арбузов доручив підготувати законопроект , яким буде визначене поняття «рейдерство» і введена за нього кримінальна відповідальність.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246