Стабільність гривні базується на низькій інфляції, поліпшенні платіжного балансу і початку відновлення економіки і може бути підтримана відновленням фінансової співпраці з МВФ, заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.

«Факторів, що обурюють, крім прогнозів експертів, що знову пожвавилися, немає. Стабільність гривні має надійну базу», - сказав він агентству «Інтерфакс-Україна».

Литвицький зазначив, що вже кілька років в Україні інфляція знаходиться на дуже низькому рівні, тому громадяни починають до неї звикати і нарощують заощадження.

«А якщо громадяни не тікають від гривні, а депозити населення цього року зростають унікально, це означає, що перспектива національної валюти і її курсу поліпшується», - підкреслив радник.

Він додав, що на відміну від попереднього виборного року в цьому році передвиборних девальваційних очікувань на ринку не буде. «Багато хто чекав, що Нацбанк змінить парадигму після виборів, але цього не сталося», - нагадав Литвицький.

Він підкреслив, що якщо за вісім місяців минулого року інтервенції НБУ на валютному ринку склали близько $2 млрд, то цього року вони впали вчетверо.

«Рух валютних резервів приблизно такий же, як і торік, а віддаємо втричі більше. Чисті резерви зростають, оскільки ми віддаємо те, що раніше інші позичили», - пояснив радник.

Литвицький зазначив, що великий тиск на гривню відсутній і на валютному ринку, бо імпорт падає, і поточний рахунок платіжного балансу в цілому поліпшується. При цьому експерт закликав звертати увагу на середньострокові квартальні піврічні та довгострокові тренди його динаміки, не драматизуючи погіршення балансу в окремі місяці.

«За підсумками півріччя платіжний баланс виглядав взагалі добре. Але навіть після деякого погіршення в липні за підсумками семи місяців дефіцит поточного рахунку на $1,1 млрд менше торішнього значення», а зведений баланс має 2 млрд профіциту проти 300 млн дефіциту у 2012 р.», - зазначив він.

Коментуючи погіршення кон'юнктури на міжнародному ринку запозичень, він зазначив, що можливе скорочення монетарної пропозиції свідчить про завершення рецесії в світі, що підтверджують дані про динаміку економіки США, Китаю, Японії, ЄС та Росії.

«Тому навіть якщо буде погіршення з точки зору зовнішніх позик, то ми зможемо значною мірою компенсувати його в платіжному балансі зростанням експорту, оскільки вже бачимо поліпшення динаміки, наприклад, у металургії або аграрному секторі. Тому у Нацбанку є впевненість, що з боку платіжного балансу тиск на гривню зменшується і буде зменшуватися», - підкреслив Литвицький.

Говорячи про ще один фундаментальний фактор - стан економіки - він висловив надію, що третя в історії України рецесія добігає кінця, що підтверджує висока економічна активність торгівлі й агросектору та уповільнення спаду в промисловості, на транспорті і в будівництві.

«Упевнений, що третій і четвертий квартали по динаміці будуть кращі, ніж торік: пожвавлення в економіці України і світі накладається на більш низьку базу минулого року. Тому найбільш м'яка рецесія в історії країни не буде довшою, останньою, а, можливо, вже за підсумками третього кварталу вона переважно завершиться», - сказав Литвицький.

Він також нагадав, що Нацбанк раніше продемонстрував, що має в розпорядженні також широкий набір адміністративних заходів, рішучість і досвід їх застосування, у чому вже не раз переконувалися валютні спекулянти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1006