Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе зажадав від «Токіо електрик пауер» (ТЕПКО), компанії-оператора аварійної АЕС «Фукусіма -1», «вирішити проблему витоків радіоактивної води до кінця березня 2014року». З такою заявою він виступив сьогодні під час відвідування електростанції.

Глава уряду провів огляд АЕС у присутності президента ТЕПКО Наомі Хіросе . Під час відвідування пункту управління електростанції Абе подякував співробітникам ТЕПКО. «Майбутнє Японії - у ваших руках», - сказав прем'єр, додавши, що уряд робитиме конкретні заходи для ліквідації наслідків аварії.

Після огляду резервуара, з якого витекло 300 тонн радіоактивної води, глава уряду зазначив, що хотів своїми очима побачити, як ідуть відновлювальні роботи на АЕС. Він висловив переконання, що «забруднена вода, що витекла, була блокована в рамках 0,3 кв км у межах технічного порту».

Звертаючись до керівництва ТЕПКО, Абе дав вказівку демонтувати п'ятий і шостий енергоблоки аварійної АЕС «Фукусіма-1». У свою чергу президент ТЕПКО пообіцяв дати конкретну відповідь на слова прем'єра протягом року.

Нагадаємо, раніше вже було вирішено демонтувати чотири інші енергоблоки АЕС - з першого по четвертий. Всі вони були серйозно пошкоджені внаслідок удару цунамі, відключення енергоживлення і систем охолодження. У трьох реакторах сталося розплавлення ядерного палива, яке супроводжувалося вибухами водню. На розбирання цих енергоблоків, як вважають, піде не менше 40 років. Неушкоджені 5-й і 6-й блоки були заморожені.

Як повідомлялося, фахівці, що працюють на аварійній японській АЕС «Фукусіма-1», будують стіну в морі за 5 метрів від берегової лінії, щоб повністю запобігти поширенню радіоактивних речовин навіть у межах технічного порту станції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

452