У Пекіні 18 вересня відбулося третє засідання українсько-китайської підкомісії зі співробітництва в сільському господарстві. Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк обговорив з китайськими колегами можливість розширення асортименту сільгосппродукції, яку будуть експортувати в Китай.
 
Так, вже до кінця року має бути підписано протокол фітосанітарних вимог, що дозволяє почати постачання до Піднебесної вітчизняних ячменю і сої. А вже з наступного року - пшениці та ріпаку.
 
«Китай може стати одним з найбільших імпортерів українських зернових. Так, ми вже маємо успішний досвід поставок кукурудзи. І зараз ми дуже зацікавлені в тому, щоб почався експорт ще ячменю і сої. У перспективі ми хочемо розширити асортимент сільгосппродукції, що експортується, і на пшеницю, ріпак, а також шрот», - заявив Присяжнюк.
 

Також міністр обговорив разом із заступником міністра сільського господарства КНР Чень Сяохуа питання квот на експорт кукурудзи і, зокрема, звернувся з проханням прискорити процес визначення їх обсягу.

Під час зустрічі були також обговорені питання щодо можливостей отримання фітосанітарних вимог до експорту української тваринницької продукції та перспектив розширення співпраці в цій сфері. Крім того, з метою забезпечення більш оперативної взаємодії між ветеринарними службами обох держав, було досягнуто домовленості прискорити розробку проекту меморандуму про співробітництво в галузі ветеринарної медицини.

Також чиновники обговорили перспективу залучення китайських інвестицій в український агросектор і прийшли до думки, що вихід іноземних інвесторів на український ринок має бути більш активним.

«Україна зацікавлена ​​в тому, щоб китайські інвестори вкладали кошти в галузі рослинництва і тваринництва, машинобудування, впровадження енергозберігаючих технологій та ґрунтозахисних систем, а також харчову промисловість», - наголосив Микола Присяжнюк.

Нагадаємо, що протягом 7 місяців поточного року товарообіг між Україною і Китаєм склав майже 389 млн доларів (2012 рік - 271 млн доларів). Так, у Китай експортовано сільгосптоварів на суму 283 мільйони. Імпорт китайської агропродукції склав 106 мільйонів доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

653