Держпідприємство «Укрпошта» змушене йти на підвищення тарифів на прийом передплати та доставку періодичних видань для збереження існуючих відділень та підвищення заробітних плат своїм співробітникам. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«На тлі популярності Інтернету, в умовах, коли кількість передплатників газет і журналів зменшилася, «Укрпошта», яка займається доставкою підписки для українців, зіткнулася з істотною проблемою. Зменшення кількості видань, що доставляються, призвело до того, що багато з цих точок стали працювати в збиток», - сказав він.

Закриття відділень «Укрпошти» в сільській місцевості експерт вважає малоймовірним, оскільки вони обслуговують кілька сіл, і їх ліквідація створить суттєві проблеми для їхніх жителів не тільки з доставки періодики, а й з надання інших поштових послуг.

«У ситуації, що склалася, «Укрпошта» вимушена підвищити тарифи на 45% на доставку періодичних видань для населення і підприємств. Тільки так вона може покрити збитки, що виникли від зменшення кількості доставки періодики і тим самим не закривати поштові відділення по країні. Підвищення вартості послуг може призвести до подорожчання самої передплати на друковані видання на 10-15%, оскільки вартість доставки газет і журналів не є головним чинником формування вартості передплатних видань. Куди більше на вартість самих передплатних видань впливає вартість їх друку і доходи видання», - переконаний фахівець.

Охріменко нагадує, що, згідно зі статистикою Держстату, листоноші в Україні - найбільш низькооплачувана професія. У зв'язку з цим, на його думку, для підвищення тарифів достатньою підставою є збереження «Укрпоштою» свого більш ніж 100-тисячного колективу.

Нагадаємо, що з 1 січня 2014 р. тарифи на прийом передплати та доставку періодичних видань зростуть на 45%, що відповідає рівню інфляції за період з моменту затвердження тарифів.

Діючі тарифи на прийом і доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою введені в дію з 1 січня 2010 р. Ці тарифи, розраховані на основі фактичних витрат підприємства 2008 р. без урахування рентабельності, залишалися незмінними протягом чотирьох років, і є збитковими для підприємства.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

458