Професор Шведського університету аграрних наук Себастіан Гесс вважає, що в умовах погіршення відносин з Росією Україна може переорієнтувати експорт завдяки розширенню присутності на ринках Африки та Близького Сходу і за рахунок покращення експортної стратегії на ринках Європи.

Про це він сказав в ексклюзивному коментарі журналістам каналу БТБ.

Професор зазначив, що до недавнього часу система торговельних відносин України була досить міцно прив'язана до країн СНД, з одного боку, і Європи - з іншого.

«Але якщо ви подивитеся на торговельну статистику, ви побачите, що досить багато торгових операцій проходять з Близьким Сходом та країнами Африки. Ці деталі приховані у статистиці , бо вони припадають на два континенти . Але якщо ви порахуєте показники з ними разом , ці два напрями займуть приблизно 10-15% українського експорту. І я можу чітко уявити, що на цих напрямах можна отримати дуже цікавих торгових партнерів, з якими вдасться вибудувати тривалі стосунки», - вважає Гесс.

Професор також зазначив, що на противагу диверсифікації експорту, односпрямовані торговельні відносини є ризикованими, тому їх слід уникати. Запорукою успіху завжди залишається висока якість товарів.

«Цього легко уникнути , якщо мати певну кількість довгострокових торгових партнерських угод , орієнтованих на якість. Але компанії не можуть цього зробити самостійно, це та річ, яку законодавці і фірми звичайно вибудовують спільно. Тому я вважаю, для України дуже важливо диверсифікувати структуру експорту, але не з тим, щоб українські товари продавалися за демпінговими цінами на європейських ринках. Я думаю, Україна повинна працювати над розширенням своєї експортної стратегії, роблячи ставку на якісну продукцію», - зазначив експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

209