У Міністерстві закордонних справ РФ назвали «утриманством» бажання України приєднатися лише до окремих положень Митного союзу, які їй вигідні. Про це заявив начальник відділу першого департаменту СНД МЗС Росії Ілля Рубцов сьогодні в Москві в ході конференції «Прикордонне співробітництво як фактор євразійської інтеграції».

«Неодноразово, якщо згадати 2003 рік, коли Україна брала участь у рамках створення Євразійського економічного простору (ЄЕП), фактично зводила свою позицію до того, що брати участь тільки там, де «хочемо і де вигідно». Свого роду це навіть утриманські і нахлібницькі настрої», - сказав Рубцов . При цьому він уточнив , що зараз така позиція зберігається щодо МС.

«Давайте розуміти , що інтеграційні процеси - це процеси компромісів. Якщо ви щось хочете отримати , ви щось повинні натомість дати . На цьому будується вся система», - підкреслив він.

Дипломат підкреслив , що в процесі створення Митного союзу кожна країна-член повинна була в чомусь поступитися .

За його словами, є галузі в країнах «трійки» (Росія , Казахстан і Білорусь, які створили Митний союз . - Ред.), які зазнали втрат від створення єдиного ринку , але загальний виграш набагато більший, повідомляє «УНІАН».

«Інтеграція - це не миттєвий момент , це рух на перспективу. У перспективі віддача буде ще більшою», - упевнений Рубцов .

Він зазначив , що з моменту створення МС товарообіг між країнами «трійки» збільшився на 40% , а приєднання України дозволило б розвивати взаємну торгівлю ще більш ефективно.

У свою чергу , начальник відділу першого департаменту СНД МЗС Росії Володимир Кудрявцев підкреслив , що євразійська інтеграція має в першу чергу економічну складову.

« Про якесь політичне об'єднання зараз не йдеться. Коли ми пояснюємо і розповідаємо про ті переваги , які отримала б Україна в разі приєднання до МС, ми скрізь підкреслюємо , що голос кожного учасника є вирішальним», - сказав він.

За його словами, у ЄС присутні більше централізована політика , і країни-члени змушені підкорятися «диктату з центру».

Кудрявцев запевнив , що членство у МС і майбутньому Євразійському економічному союзі дозволяє зберегти суверенітет .

Нагадаємо, 18 вересня Кабінет Міністрів затвердив проект Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Президент Віктор Янукович заявив , що Україна не повинна протиставляти співпрацю на європейському напрямі і відносини з євразійським спільнотою.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна готова приєднатися до окремих положень Митного союзу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

396