Сьогодні , 18 вересня, водолазам вдалося підняти з дна моря задню частину бойової рубки легендарного радянського підводного човна типу «Щ-216». Про це повідомляє управління інформаційної політики Ради міністрів Криму.

Крім того , українсько-російський суднопідіймальний загін підняв 17 фрагментів корпусу субмарини . Всі фрагменти , включаючи частину бойової рубки , в хорошому стані і будуть передані на реставрацію в КРУ «Чорноморський центр підводних досліджень» у Феодосії.

« Розпочався другий етап обстеження підводного човна і у експедиції вже є перші позитивні результати. Незважаючи на труднощі , були успішно підняті фрагменти субмарини і ми розраховуємо , що завдяки спільним зусиллям українсько-російської експедиції ми успішно реалізуємо доручення Президента України в повному обсязі. Найближчим часом я дам доручення щодо розробки пропозицій щодо створення меморіального комплексу щодо увічнення пам'яті героїв-підводників», - заявив голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов.

Сьогодні підводні роботи завершені у зв'язку зі складними погодними умовами. Як тільки дозволить погода і вщухне шторм , роботи будуть продовжені.

Нагадаємо , українські військові моряки спільно з російськими колегами почали другий етап підводно-технічних робіт на затонулому в роки Великої Вітчизняної війни поблизу мису Тарханкут радянському підводному човні «Щ-216».

Згідно з архівними даними , підводний човен «Щ-216 » зник безвісти в лютому-березні 1944 року під час виконання бойового завдання. Причиною загибелі судна стало потоплення глибинними бомбами . Загинув весь екіпаж у складі 47 осіб.

Підводний човен «Щ-216» виявили водолази Центру чорноморських підводних досліджень в районі кам'яної гряди в районі мису Тарханкут на глибині 52 метри. За попередніми даними , човен затонув з невеликими ушкодженнями. Фахівці не виключають , що після підняття судна в перспективі його можна законсервувати і зробити там унікальний музей військової історії.

Знайдено родичів 14 моряків, загиблих на борту затонулого радянського підводного човна «Щ-216».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188