Український олігарх Дмитро Фірташ найняв американське детективне агентство «КROLL» для пошуку фінансових коштів Юлії Тимошенко, незаконно виведених протягом 1996-2010 рр. за межі України. Агентству доручено виявити офшорні компанії та рахунки, на які перераховувалися гроші фірмами, підконтрольними Тимошенко, в тому числі і корпорацією «Єдині Енергетичні Системи України» («ЄЕСУ»).

Як пише «From-ua», детективи вже встановили кілька фіктивних компаній, створених «ЄЕСУ» для виведення фінансових потоків в офшори. Зокрема, згідно з наявними документами, в Болгарії була створена компанія Cylon Enterprises OOD, у Греції - Sofocon International Trading Ltd. Обидві ці компанії мають бути зав'язані на кіпрські структури «ЄЕСУ» (Tilfousa Traiding CO Ltd і Leviar Commercial Ltd), що оптимізує процес виведення валютних коштів за кордон.

Крім того, за дорученням керівництва «ЄЕСУ», підконтрольного Тимошенко, у 2000 році фіктивні компанії з виведення грошей з України створювалися на Кіпрі (4) і в США (2).

Нагадаємо, агентство Kroll залучалося для аудиту діяльності уряду Тимошенко. У 2001 році олігарх Віктор Пінчук найняв агентство Kroll для розслідування обставин причетності президента Леоніда Кучми до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. У 1992 році російський уряд звернувся до американського детективного агентства за допомогою у виявленні коштів, які нелегально виводилися за кордон (так звана «справа про золото КПРС»).
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

244