Верховна Рада ратифікувала Європейську конвенцію про захист домашніх тварин. Документ розроблено у рамках Ради Європи з метою забезпечення захисту та гуманного ставлення до домашніх улюбленців.

Відтепер господар домашньої тварини не тільки повинен нести відповідальність за її здоров'я і благополуччя, а й зобов'язаний забезпечити своєму вихованцеві комфортні умови проживання відповідно до його виду і породи: добре годувати, забезпечувати питною водою, надавати можливості для фізичного навантаження, вживати всіх заходів для недопущення втечі.

Разом з тим, документом забороняється робити тваринам хірургічні операції для зміни зовнішнього вигляду: купірувати вуха, хвіст, позбавляти голосу, видаляти зуби і кігті. Присипляти ж тварин тепер має право тільки ветеринар.

Крім того, діти до 16 років не можуть самостійно купувати тварину. Для цього їм необхідна згода батьків або інших осіб, які виконують їхні обов'язки.

У той же час Конвенція пропонує шляхи зменшення кількості бездомних тварин, умови їхнього вилову, утримання та присипляння. Зокрема, передбачається, що якщо кількість безпритульних тварин становить для країни проблему, то здійснюються відповідні законодавчі або адміністративні заходи, необхідні для зменшення кількості таких тварин, але виключно способом, що не викликає болю, страждання або приниження чотириногих.

Також документ передбачає створення інформаційних та освітніх програм з метою підвищення обізнаності та сприяння поширенню знань серед організацій та осіб, які здійснюють утримання, розведення і торгівлю домашніми вихованцями.

Про те , яким чином вплине ратифікація Конвенції на долю домашніх тварин в Україні , ForUm вирішив дізнатися у експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

618