Євросоюз готовий допомагати Україні у випадках, подібних до затримки товарів на митниці з Російською Федерацією. Про це в інтерв'ю «Комерсант-Україна» сказав європейський комісар з питань розширення ЄС і європейської політики сусідства Штефан Фюле.

«Якщо наші партнери опиняються об'єктом невиправданого тиску будь-якої сторони, включаючи, звичайно ж, тиск Росії, і якщо це пов'язано з їхнім прагненням підписати або парафувати угоду про асоціацію з ЄС, Євросоюз повинен знайти можливість відшкодувати їхні втрати. Прикладом може служити Молдавія: ЄС вже ініціював процедуру збільшення квот на імпорт молдавського вина», - зазначив він.

На уточнююче запитання, чи передбачені подібні заходи і для України, Фюле зазначив: «Наскільки я розумію, ситуація на українсько-російському кордоні покращилася, і у вас вже немає тих проблем, що були в серпні? Ми не вживаємо заходів, якщо вони не пов'язані з поточною ситуацією. Тим не менше, серпневі події підштовхнули нас до низки рішень. Ми почали приділяти більше уваги так званому тимчасовому застосуванню УА (Угода про Асоціацію - Ред.). Ми хочемо, щоб якомога більша частина УА набрала чинності ще до завершення процедури ратифікації», - зазначив комісар ЄС.

На запитання, чи буде Рада ЄС враховувати серпневе протистояння, приймаючи рішення про підписання УА, Фюле зазначив, що ця інформація увійде до звіту, на основі якого буде прийматися рішення. «Це право глав МЗС - брати його до уваги чи ні. Але я впевнений, що їхні висновки будуть ґрунтуватися на даних нашого (Єврокомісії - Ред.) звіту. А наш звіт буде всеосяжним і, звичайно ж, він буде описувати серпневі події і взаємини країн-партнерів ЄС з їхніми сусідами», - додав він.

Він також зазначив, що ЄС відкритий до діалогу з РФ, «але ми не почули від них будь-яких детальних пояснень причин того, що відбувається , крім того , що Росія «переслідує власні інтереси».

Фюле підкреслив , що у ЄС були прозорі і відкриті протягом усього переговорного процесу щодо угоди про асоціацію. «Ми завжди підкреслювали , що цей документ матиме позитивний вплив не тільки на країну, яка підписала його, а й на весь регіон. Вплив УА на Росію і на взаємовідносини РФ з країнами-партнерами ЄС також має бути позитивним , я впевнений , що так і буде . Зрештою, УА зробить внесок у створення зони вільної торгівлі від Лісабона до Владивостока», - уточнив єврокомісар.

Нагадаємо, в серпні також виникла проблема із затримкою українських товарів на кордоні з РФ.

22 серпня президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що Митному союзу у разі асоціації України з ЄС доведеться вжити захисних заходів.

Європейський Союз називає неприйнятними будь-які економічні загрози з боку Росії на адресу України , пов'язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС.

Європейський парламент підтримав резолюцію із закликом до Росії утриматися від тиску на країни «Східного партнерства».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217