Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про ратифікацію Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництво», яким пропонується розширити повноваження Держагентства з питань кіно.

Як йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства культури, закон створить належні правові умови для кіновиробництва і визначить Держагенство з питань кіно органом, компетентним надавати кінематографічним творам статус спільного виробництва.

Глава відомства Леонід Новохатько пояснив, що в 2011 році, згідно з указом Президента, було реорганізовано Міністерство культури і туризму у Міністерства культури та затверджено Положення про Державне агентство України з питань кіно. Зараз центральним органом виконавчої влади України, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері кінематографії, є Державне агентство з питань кіно.

Міністр повідомив, що на сьогоднішній день більше 10 кінопроектів перебувають у спільному виробництві з Францією, Сербією, Росією, Німеччиною, Грузією та Вірменією.

«Внесені до закону зміни створять належні правові й організаційні умови для кіновиробництва», - вважає він.

Новохатько підкреслив позитивні тенденції у розвитку вітчизняного кіновиробництва.

«У 2009 році у сферу кіно із держбюджету було виділено 4,5 млн грн - це дуже мало. У 2010 році, коли економіка трохи пішла вгору, вже було виділено 30 млн грн, а в 2011-2012 роках - 96 млн грн. При цьому фінансуванні є і відповідна кількість фільмів: якщо в 2010 році на всій території України був знятий всього один фільм, то в 2011 - вже 12, а в минулому - 87 фільмів. І в цьому році заплановано до 90», - повідомив міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252