Національний банк України змінив порядок надходження коштів в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

Відповідне нововведення закріплене постановою правління Національного банку України від 16 вересня 2013 року №365 «Про порядок надходження коштів в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб в межах України ».

Заступник директора Департаменту методології грошово-кредитної політики НБУ Людмила Чепінога зазначила, що такі кроки Національного банку України сприяють посиленню довіри до гривні, поліпшенню ресурсної бази банків та зниженню показника доларизації.

Постановою встановлено, що надходження коштів в іноземній валюті в межах України на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи (резидента або нерезидента) здійснюється шляхом переказу коштів в іноземній валюті з іншого власного рахунку або шляхом внесення готівки власником рахунку.

Внесення готівкової іноземної валюти на поточний рахунок фізичної особи-нерезидента здійснюється на підставі документів, що підтверджують джерела її походження. Можливість зарахування інших надходжень в іноземній валюті в межах України, передбачених законодавством України, на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи (резидента або нерезидента) не передбачена.

Зазначена вимога не поширюється на операції : з зарахування відсотків , нарахованих за залишком коштів на власному поточному або депозитному рахунках ; з казначейськими зобов'язаннями України та облігаціями внутрішньої державної позики ; купівлі-продажу , обміну (конвертації іноземної валюти у випадках , встановлених законодавством України та нормативно-правовими актами Національного банку України; з валютою, отриманою в порядку спадкування; за договорами дарування ; за поверненням коштів (помилково перерахованих або надміру сплачених).

«Таким чином, зазначені норми не обмежують фізичних осіб у розпорядженні власними коштами в іноземній валюті», - сказала Чепінога.

Крім того, вона підкреслила, що громадяни як і раніше можуть: вносити готівкові кошти на валютний рахунок іншої фізичної особи за наявності наданої в установленому порядку довіреності від цієї особи ; переводити в межах України свої кошти в іноземній валюті на адресу іншої фізичної особи - втім зарахування таких коштів здійснюватиметься адресату на банківський рахунок у національній грошовій одиниці в еквіваленті.

Чепінога також звернула увагу на те, що режим зарахування на поточні рахунки фізичних осіб іноземної валюти, що надходить з-за кордону, поки залишився буз змін.

У НБУ підкреслили , що дана постанова зареєстрована Міністерством юстиції і набуває чинності з моменту її опублікування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1715