У Генеральній прокуратурі України вважають , що у США немає такого інтересу до колишнього ректора Національного університету Державної податкової служби Петру Мельника , який був до екс-прем'єра Павла Лазаренка. Про це сказала заступник генпрокурора України Лілія Фролова в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна», відповідаючи на запитання, чи не повторить колишній ректор долю Лазаренка.

«Не думаю, що у США є інтерес до Мельника такий, як до Лазаренка», - сказав вона.

Вона також акцентувала , що прокуратура буде наполягати на видачі Мельника та вживатиме всіх заходів , щоб притягнути його до відповідальності . «Я хочу з усією відповідальністю заявити , що Генеральна прокуратура , звичайно ж , буде вживати всі заходи, передбачені національним законодавством , для того , щоб все-таки Мельник був притягнутий до відповідальності», - сказала вона.

Відповідаючи на запитання агентства про те , коли буде направлене до США клопотання про видачу Мельника на умовах взаємності , Фролова повідомила , що в даний час цей документ перекладається і до кінця тижня він буде відправлений американським колегам . Заступник генпрокурора нагадала , що між Україною і США є договір про взаємну правову допомогу . «Оскільки договором про взаємну правову допомогу з США не передбачена видача осіб , за чинним законодавством України можлива видача на умовах взаємності , тобто доброї волі іншої країни», - пояснила вона.

Фролова також сказала , що вже ГПУ направила клопотання до США щодо інформації , як Мельник зміг потрапити в цю країну. «Ми відправили туди міжнародно-правове клопотання для того , щоб нам надали відомості про те , на якій підставі , за якими документами Мельник перетнув кордон , а також у якому статусі сьогодні перебуває на території США сам Мельник», - розповіла Фролова.

При цьому вона пояснила , що терміни надання відповіді на даний запит не обумовлені, але висловила надію , що у найближчі місяць або два Генпрокуратура може отримати цікаву для неї інформацію.

Нагадаємо , Мельник був затриманий 27 липня співробітниками Головного управління внутрішньої безпеки Міністерства доходів і зборів спільно з ГУБОЗ МВС України . Він вимагав та отримав від двох українців хабара в розмірі 40 тис. і 80 тис. грн за вступ їх родичів у свій вуз .

9 серпня він втік з-під домашнього арешту.

13 серпня був оголошений у міждержавний розшук , а 14 серпня - в міжнародний .

Пізніше з'явилася інформація , що Мельника виявили в США - в місті Сан-Маркос у штаті Каліфорнія.

ГПУ проситиме США видати Мельника .

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

319