В Україні можна прибутково вести аграрний бізнес навіть без європейських дотацій.

Таку думку висловив французький експерт аграрних ринків , консультант компанії Offre&Demande Agricole (ODA) Люк Лоран.

«Коли Франція відкрила свої кордони з Європою , то ціни на її сільгосппродукцію знизилися . Але тут інший випадок. Навпаки , Європа повинна боятися зниження цін , оскільки ваша пшениця , якої величезна кількість , знизить ціни», - зауважив він.

У зв'язку з цим фахівець вважає , що в Україні досить прибутково вести агробізнес . На його думку , навіть без державних дотацій , які практикуються в ЄС.

«Дайте мені зараз гроші , і я побудую ефективний бізнес в Україні . Тут можна прибутково працювати навіть без дотацій , які є в ЄС», - сказав він.

Разом з тим Лоран назвав три причини , які перешкоджають веденню аграрного бізнесу в країні. Однією з таких, за його словами , є непередбачуваність погоди.

«Тут рік на рік не припадає , принаймні , раз на три роки у вас або посуха , або сильна мінусова погода. У Франції цей показник десь два роки з десяти. Друга - фінансування агросектору , і третя - людський фактор: багато виробників некомпетентні у вирощуванні культур , їм не вистачає знань , і , що найгірше, вони не прагнуть їх отримати», - поскаржився він.

Нагадаємо , що за даними Держстату , експорт українських товарів до країн ЄС у першому півріччі зріс на 2,6% до $8,343 млрд. У той же час імпорт європейських товарів в Україну знизився на 1,7% до більше $12 млрд.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246