Зона вільної торгівлі з Євросоюзом - не самоціль , а інструмент інтеграції економіки України у внутрішній ринок ЄС.

Про це член Ради Нацбанку України Роман Шпек заявив на засіданні Стратегічного дискусійного клубу Інституту світової політики , передає кореспондент ForUm’y.

За словами експерта , саме тому окремі положення договору про ЗВТ суворіші, ніж були умови вступу до СОТ. «Це зажадає від України роботи з наближення до т.зв. Копенгагенським критеріям інтеграції - як політичним ( демократія , верховенство закону , дотримання прав людини і прав меншин), так економічним (розвиток ринкової економіки) і законодавчим (правова гармонізація з ЄС).

Так , вітчизняна економіка повинна бути здатна витримувати конкуренцію з більш розвиненими європейськими. При цьому з європейськими нормами має бути гармонізовано майже 80% нашого законодавства в галузі економічного і ринкового регулювання . Це дуже серйозне завдання , тут потрібні і час , і кошти, а також системні реформи , адже цивілізована конкуренція неможлива без демократії», - акцентував економіст.

Так , продовжив він , сьогодні найважливіше питання нашої національної безпеки - рівень конкурентоспроможності українських підприємств і галузей , а також економіки в цілому: «Якщо вона буде конкурентоспроможною і не прив'язаною до 1-2 ринків збуту , то простіше вистоїть у «торгових війнах». Притому вкрай важливо , щоб згадані вище структурні реформи були спрямовані на поліпшення таких якісних показників , як ефективність праці , енергоємність , внутрішнє споживання , скорочення частки сировини і напівфабрикатів в експортній структурі».

В угоді про асоціацію не йдеться про перспективу членства, додав фінансист, але в України є прагнення до цього , вона дає про це чіткий сигнал.

« Системні реформи повинні сприяти формуванню нової якості внутрішньої і зовнішньої політики , а вони можливі за рахунок впровадження демократичних цінностей та розвитку громадянського суспільства.

Влада при цьому повинна не тільки керувати економікою , а й створювати очікування , на які вона , економіка , може орієнтуватися. Формувати очікування можна через здоровий макроекономічний прогноз , через якісний низькодефіцітний держбюджет , що дає впевненість інвесторам і фінансовим операторам відносно участі в середньо- і довгострокових проектах. Це приверне багатьох бажаючих до участі в інвестиційних та економічних процесах , дозволить розвивати інфраструктуру і технології і тим самим модернізувати вітчизняну економіку», - вважає Шпек.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258