Інтеграція з Євросоюзом докорінно змінить життя України.
Про це посол Норвегії в Україні Йон Елведал Фредріксен заявив на засіданні Стратегічного дискусійного клубу Інституту світової політики, передає кореспондент ForUm'у.

За словами дипломата, хоча сама Норвегія не входить до ЄС, вона тісно з ним пов'язана, і це цивілізаційний вибір.

«У свою чергу, ваша країна важлива для Європи і є її органічною частиною. Українсько-європейська угода про зону вільної торгівлі - важливий фрагмент інтеграційної мозаїки, і ми виступаємо за те, щоб ЗВТ запрацювала якомога швидше. Не менш важлива для України і енергобезпека, яка може бути посилена за допомогою Брюсселя. Те ж саме стосується економічної безпеки в цілому, і не тільки країни взагалі, але і її конкретних громадян», - сказав посол.

Він додав, що у вересні на зустрічі у м. Вісбю (Швеція) глави МЗС восьми держав Скандинавсько-Балтійського регіону (NB8 ) підписали заяву про підтримку ініціативи Євросоюзу «Східне партнерство» та договору про асоціацію України з ЄС. «Договір повинен бути підписаний на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді за умови, що Україна продемонструє значний прогрес у 3-х ключових напрямах, визначених у Висновках Ради ЄС у грудні 2012 р.», - упевнений Фредріксен.

За його оцінкою, будь-які економічні загрози або політичний тиск, спрямовані проти східноєвропейських партнерів у зв'язку з їх європейськими прагненнями і взаємодією з Євросоюзом, неприйнятні. «Країни мають право самостійно вибирати те, що краще для їхнього майбутнього», - сказав фахівець.

Нагадаємо, сьогодні Кабінет Міністрів затвердив проект Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

30 серпня Президент України Віктор Янукович запевнив, що Україна виконає умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226