Завдяки підписанню Угоди про асоціацію з Європейським Союзом Україна зможе лібералізувати 95% обсягу двосторонньої торгівлі. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, відкриваючи засідання уряду, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

«Згідно з досягнутими з ЄС домовленостям, лібералізація торгівлі охоплює більше 97% тарифних ліній або більше 95% обсягу двосторонньої торгівлі. До того ж скасування ввізних мит, що діють по відношенню до українських товарів, відбудеться вже в перший рік дії Угоди», - сказав Азаров.

При цьому, за його словами, середня ставка мита в Україні знизиться для товарів з ЄС удвічі з 4,95% до 2,42%, у той час як середня ставка мита у ЄС для українських товарів у 15 разів з 7,6% до 0,5%.

«Основні зміни для 99% українських товарів, які поставляються в ЄС, відбудуться вже в перший рік дії Угоди. Мито для товарів ЄС буде знижуватися поступово - протягом 4 років. Таким чином, українські виробники отримають тимчасову перевагу, щоб підвищити свою конкурентоспроможність не тільки на ринку ЄС, але і на ринках третіх країн. Причому додаткове зростання очікується за рахунок сільського господарства, харчової промисловості, шкіряного і текстильного сегментів, металургії, машинобудування, транспортних та юридичних послуг», - зазначив прем'єр, додавши, що наявність ЗВТ з ЄС стане аргументом для збільшення іноземних інвестицій. «І ресурсна база і логістика для цього в Україні є», - вважає він.

Як раніше повідомляв ForUm, Україна розробляє алгоритм дій, щоб забезпечити безперешкодний доступ українських товарів в інші країни, в тому числі і в Митний союз.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201