П'ять постійних членів Ради безпеки ООН проводять зустріч, на якій обговорюють резолюцію щодо хімічного роззброєння Сирії. Про це повідомляє «ВВС».

Резолюція розглядає як ключовий крок у російсько-американському плані щодо ліквідації сирійської хімзброї, згідно з яким Дамаск повинен протягом тижня розкрити всі дані про свої запаси отруйних речовин і позбавитися від них до середини 2014 року.

Однак між Росією і Заходом вже виникли серйозні розбіжності з приводу трактування сенсу досягнутої домовленості.

США, Франція і Британія вимагають прийняття резолюції, яка містить загрозу військових дій проти Сирії в разі невиконання плану, але Росія виступає проти цього.

США і Росія виробили узгоджений план з шести пунктів на минулих вихідних, після того як Вашингтон пригрозив Дамаску військовою операцією як реакцію на хімічну атаку в районі Гута в сирійській столиці 21 серпня.

Доповідь інспекторів ООН щодо хімічної зброї, опублікована у понеділок, підтверджує використання нервово-паралітичного газу зарину під час ракетної атаки в Дамаску, проте в доповіді відсутні які-небудь звинувачення сирійського уряду.

Франція, Британія і США наполягають, що доповідь інспекторів доводить їхню позицію: тільки урядові війська були здатні провести таку атаку.

Росія відкидає цю позицію. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у вівторок заявив, що у Москви є «серйозні підстави вважати, що це була провокація» з боку повстанців.

Президент Сирії Башар Асад також звинувачує у застосуванні хімзброї повстанців.

Нагадаємо, загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку на околицях Дамаску, організовану військами уряду, унаслідок якої, за даними опозиції, кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб.

Президент США Барак Обама доручив Пентагону підготувати кілька планів операцій у відповідь на повідомлення про застосування в Сирії хімічної зброї.

11 вересня Обама різко змінив політичний курс, погодившись на пропозицію Росії спробувати передати сирійську хімічну зброю під контроль міжнародного співтовариства і тим самим уникнути військового удару США по цій країні.

Група експертів ООН, що розслідувала заяви про застосування хімзброї в Сирії, визнала докази його використання переконливими.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

162