Генсек ООН Пан Гі Мун не згоден з думкою деяких західних країн про те, що доповідь ООН, нібито, свідчить про застосування хімзброї в передмісті Дамаска саме сирійським режимом.

«Якщо ви подивитеся цю доповідь, то зрозумієте, що там немає висновків про те, звідки були випущені ці ракети (з хімзброєю . - Ред.)», - сказав він у вівторок у ході прес-конференції.

Крім того, він заявив, що Рада безпеки ООН повинна негайно вжити рішення щодо Сирії. «РБ ООН має негайно ухвалити рішення, що підлягають обов'язковому виконанню. Це прерогатива СБ ООН, починати чи ні дії з урахуванням глави 7 (яка передбачає застосування сили проти правлячого режиму Сирії)», - підкреслив він, повідомляє « нтерфакс-Україна».

Повідомлення з ООН свідчать про те, що в Раді безпеки йде підготовка резолюції щодо Сирії, яка буде заснована на домовленостях між Росією і США стосовно сирійської хімічної зброї.

Наразі постійні члени РБ ООН працюють над резолюцією щодо Сирії, яка повинна бути заснована на російсько-американських домовленостях стосовно сирійської хімзброї, досягнутих на минулому тижні в Женеві главою МЗС Росії Сергієм Лавровим і держсекретарем США Джоном Керрі.

Нагадаємо, загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку на околицях Дамаску, організовану військами уряду, унаслідок якої, за даними опозиції, кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб.

Президент США Барак Обама доручив Пентагону підготувати кілька планів операцій у відповідь на повідомлення про застосування в Сирії хімічної зброї.

11 вересня Обама різко змінив політичний курс, погодившись на пропозицію Росії спробувати передати сирійську хімічну зброю під контроль міжнародного співтовариства і тим самим уникнути військового удару США по цій країні.

Група експертів ООН, що розслідувала заяви про застосування хімзброї в Сирії , визнала докази його використання переконливими.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

669