В Україні вітають домовленості, досягнуті за результатами переговорів у Женеві міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова і держсекретаря США Джона Керрі щодо встановлення міжнародного контролю над хімічною зброєю в Сирії і її знищення в якомога коротші терміни. Про це йдеться в коментарі департаменту інформаційної політики МЗС у зв'язку з оприлюдненням звіту інспекторів ООН про застосування хімзброї в Сирії.
«З цією метою мають бути максимально задіяні механізми Ради безпеки ООН і Організації щодо заборони хімічної зброї, у Виконавчій Раді якої Україна зараз головує.

«МЗС України засуджує факт використання хімічної зброї поблизу Дамаску 21 серпня п.р., що було підтверджено інспекторами ООН в проміжному звіті від 16 вересня п.р. Україна займає чітку позицію, яка полягає в тому, що будь-яке застосування зброї масового знищення є порушенням міжнародного гуманітарного права, а винні у їх застосуванні повинні бути притягнуті до відповідальності», - зазначають у міністерстві.

У МЗС сподіваються, що реалізація домовленостей щодо хімзброї сприятиме зниженню існуючого рівня напруги між сторонами збройного конфлікту і його подальшого вирішення політико-дипломатичним шляхом.

Як повідомляв ForUm, російсько-американські домовленості припускають політичне вирішення конфлікту в Сирії, про застосування сили і автоматичні санкції мова не йде, а хімзброя повинна бути знищена в найкоротші терміни.

США як і раніше готові до військової операції проти Сирії, заявив президент країни Барак Обама.

Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

268