Оператор українських гідроелектростанцій, державна компанія «Укргідроенерго» залучить 1,5 млрд грн. кредитних коштів «Ощадбанку» для добудови першої черги Дністровської гідроакумулюючої електростанції.

Згідно з повідомленням Міністерства енергетики та вугільної промисловості, кредитні кошти залучаються строком на 10 років, пише Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Вартість залучених під держгарантії кредитних ресурсів складе 711,85 млн грн.

Добудова і запуск другого гідроагрегату на ГАЕС відбудеться за планом-графіком у грудні 2013 року. Введення в енергосистему України другої турбіни з семи забезпечить додаткове виробництво електроенергії понад 1 млрд кВт/год.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького, кредитні гроші допоможуть завершити будівництво першої черги Дністровської гідроелектростанції в строк - до 2015 року.

Це дозволить виробити заміщення використання природного газу на суму понад 500 млн грн. Будівництво ж першої черги з 3 гідроагрегатів Дністровської гідроелектростанції має завершитися у 2015 році з проектною потужністю 1263 МВт.

Енергетичний комплекс Дністровської ГАЕС є унікальним і найпотужнішим в Європі і складається з 7 гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт.

Унікальність станції в тому, що вона запроектована для роботи в циклічному режимі - споживає надлишкову дешеву нічну енергію атомних і теплових станцій і видає пікову потужність у денний час. Основною функцією Дністровської ГАЕС є регулювання частоти і графіка навантажень енергосистеми України.

Введення першої черги Дністровської ГАЕС забезпечить якість виробленої електроенергії за частотою, істотно підвищить надійність енергопостачання країни і розширить експортні можливості енергосистеми України.

Сьогодні будівництво Дністровської гідроакумулюючої електростанції залишається найбільш капіталомістким інфраструктурним об'єктом України як за масштабами будівельних робіт, так і за обсягами фінансування.

Дністровська ГАЕС - це не тільки найбільший проект гідроакумулюючої станції в Європі, але і рух всієї вітчизняної економіки: 95% обладнання - вітчизняного виробництва. При цьому в усьому циклі будівництва беруть участь понад 10 тис. висококваліфікованих фахівців.
Загальна кошторисна вартість будівництва першої черги найбільшої в Європі ГАЕС складає більше 8 млрд грн. З них 4,5 млрд грн. припадає на власні кошти «Укргідроенерго», 2,3 млрд - кредити і 1,5 млрд. грн - на кошти держбюджету. Станом на 1 січня 2013 р. проект вже профінансований на 5 млрд 77,35 млн грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260