У разі створення зони вільної торгівлі з ЄС українські виробники отримають нові ринки збуту, які є потенційно більш ємними, ніж ринок Росії або країн Митного союзу. Про це пише у своєму блозі на сайті «Українська правда» економічний експерт Мар'ян Заблоцький.

«Як частину угоди про Асоціацію, ЄС скасує цілу низку імпортних мит, які зараз діють при експорті українських товарів до Європи. Україна, зі свого боку, зробить те ж саме для європейських товарів. Для українських виробників це означає великі перспективи експорту, однак - і велику конкуренцію на внутрішньому ринку. Найбільше у виграші буде український споживач, оскільки він може очікувати більш високу якість товарів за меншу ціну», - вважає Заблоцький.

Свій прогноз експерт пояснює тим, що ЄС споживає в рази більше імпортних товарів - на $2,4 трлн, що більш ніж в п'ять разів перевищує обсяги імпорту країнами МС. Крім того, населення ЄС складає понад півмільярда осіб - утричі більше, ніж на території країн-членів МС. А попит європейських споживачів більш платоспроможний - зарплата середнього європейця в три з половиною рази перевищує доходи середнього жителя Росії, Казахстану або Білорусі. Ці фактори, на думку Заблоцького, роблять ринок країн ЄС більш привабливим для українських виробників.

«Потенційно вигода від вільної торгівлі з ЄС є більшою, ніж від аналогічних домовленостей з МС. Однак, і постаратися українським підприємствам, щоб завоювати місце на європейському ринку, доведеться набагато більше», - зазначає аналітик, нагадуючи, що українським виробникам потрібно думати про якість своєї продукції, щоб конкурувати не тільки на зовнішньому ринку, а й витримати тиск імпорту на внутрішньому.

У той же час Заблоцький зазначає, що не бачить перешкод для продовження нормальних торговельних відносин з Росією і країнами МС, а останні торгові конфлікти експерт назвав проявом політичної позиції РФ, яка виступає проти зближення Києва і Брюсселя.

«Насправді країнам МС ніщо не заважає проводити з Україною більш відкриту торговельну політику в рамках двосторонніх відносин, або хоча б у рамках зони вільної торгівлі країн СНД, до якої Україна приєдналася у липні 2012 року.

Принциповим для Росії є питання політичного альянсу України», - написав експерт.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

236