Верховна Рада не підтримала приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення, передає кореспондент ForUm'у .

Оскільки в сесійній залі не було підтримки ратифікації даної Конвенції, глава парламенту Володимир Рибак запропонував відправити документ до комітету у закордонних справах для підготовки до повторного першого читання.

За дану ініціативу проголосували 309 депутатів.

Також був повторно направлений до комітету для підготовки до першого читання проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з приєднанням України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення. «За» проголосували 395 нардепів.

Нагадаємо, Конвенція закріплює систему співробітництва з питань міждержавного усиновлення між країнами, її положення містять зобов'язання контролювати процес усиновлення та дотримання прав дитини після усиновлення як з боку рідної для дитини держави, так і з боку держави, яка її приймає.

У пояснювальній записці до законопроекту Президент зазначає , що приєднання України до конвенції має на меті забезпечити гармонізацію процедури усиновлення дітей іноземцями в Україні з процедурами інших держав-учасниць, створити чітку і прозору систему гарантій, спрямованих на запобігання розкрадання, продажу дітей або торгівлі ними.

Також конвенція сприятиме запровадженню міжнародно-правового механізму отримання повних і достовірних відомостей про умови проживання і виховання українських дітей, усиновлених іноземцями.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261