Будівництво перинатальних центрів дозволяє істотно знизити дитячу і материнську смертність. Таку думку висловила доктор медичних наук, професор, президент Асоціації неонатологів України Тетяна Знаменська, коментуючи інформацію про те, що минулого тижня влада України домовилася з компанією Royal Philips Electronics про створення робочої групи з метою створення 10 сучасних медичних центрів.

«У подібні центри ми кладемо породіль з важкими патологіями, яким у звичайних пологових будинках вже не можуть допомогти. Крім того, в таких центрах роблять операції дітям, у яких вроджені вади розвитку. Незабаром кількість функціонуючих центрів дійде до 20. Якщо підбивати попередні підсумки, то вони вже допомогли зберегти життя багатьох матерів і новонароджених», - заявила вона.

Зокрема, за словами медика, завдяки існуванню перинатального центру в Кіровограді, де до цього спостерігалася найвища дитяча та материнська смертність, її вдалося скоротити в 2,5 рази.

При цьому вона висловила надію, що незабаром такі центри з'являться на базі столичних пологових будинків №4 і №5.

«У принципі, ми свідомо йдемо на те, щоб сконцентрувати всю важку патологію в одному місці», - зауважила Знаменська.

Нагадаємо, що раніше Президент України Віктор Янукович заявив, що введення в дію перинатальних центрів вже дає свої результати - дитяча смертність знизилася на 26%, а материнська - на 32%.

На поточний рік було заплановано відкриття п'яти регіональних перинатальних центрів у п'яти містах у рамках реалізації національного проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства» у 2013 році.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

268