Україна до кінця 2013 року планує повністю вивантажити ядерне паливо з другого енергоблоку Чорнобильської АЕС (ЧАЕС) і перемістити його у сховище . Про це повідомив журналістам перший заступник голови державної інспекції ядерного регулювання України Михайло Гашев.

«До кінця цього року з нашого дозволу планується повне звільнення блоку №2 від відпрацьованого ядерного палива», - сказав Гашев, який обіймає також посаду головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України.

Гашев додав, що на другому енергоблоці Чорнобильської АЕС поки залишаються 111 паливних збірок, повідомляють РІА «Новости».

Нагадаємо, аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибухнув четвертий енергоблок станції. Загальна площа радіаційного забруднення в Україні внаслідок катастрофи склала 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях. Крім того , від радіоактивного забруднення постраждали 19 російських регіонів з територією майже 60 тисяч квадратних кілометрів і населенням 2,6 мільйона осіб, а також 46,5 тисячі квадратних кілометрів території Білорусі (23% від загальної площі).

Чорнобильська АЕС була зупинена 15 грудня 2000 року після рішення уряду України .

Українська влада хоче перетворити Чорнобильську станцію на безпечну систему за допомогою об'єкту «Укриття» (конфайнмента), який буде 150 метрів і шириною 260 метрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214