Україна розробляє алгоритм дій, щоб забезпечити безперешкодний доступ українських товарів в інші країни, у тому числі і в Митний союз.

Як повідомляє прес-служба Міністерства економіки і торгівлі, за дорученнями прем'єр-міністра Миколи Азарова, віце-прем'єра Юрія Бойка і міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова відбулося засідання консультативної групи, де були проаналізовані міжнародні документи , у тому числі і Митного союзу , які регламентують сферу технічного регулювання та технічних регламентів для того, щоб забезпечити в подальшому безперешкодний доступ товарів на митні території Білорусі, Казахстану та Російської Федерації.

За словами , головуючого - урядового уповноваженого з питань співпраці з РФ , державами-учасницями СНД, Євразійського економічного співтовариства та іншими регіональними об'єднаннями Валерія Мунтіяна, це питання важко переоцінити, оскільки у нашої країни з державами Митного Союзу найбільший товарообіг - 63,2 млрд дол за 2012 рік (але при цьому зберігається негативне сальдо).

Мунтіян нагадав , що 28 листопада Україна планує підписати договір про асоціацію і розширену поглиблену зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Товарообіг з ЄС займає майже 30% в обсягах всього українського товарообігу (в абсолютних показниках за 2012 рік - це 50 млрд дол США), які теж необхідно зберігати і примножувати. Чинне українське законодавство все більше адаптується до європейського, що , разом з цим, призводить до виникнення певних ризиків з іншими партнерами.

«Ми повинні знайти оптимум для того , щоб зберегти ті позиції , які у нас є, не зменшити обсяги товарообігу, які не скоротити кількість традиційних ринків, а наростити їх, і зняти всі перешкоди, бар'єри, що заважають вільному руху товарів як з одного боку, так і з іншого. Разом з тим, ми повинні захистити своїх товаровиробників і споживачів», - сказав Мунтіян.

Тому на засіданні були детально обговорені деякі міжнародні документи, зокрема, Угода про усунення технічних бар'єрів у взаємній торгівлі між державами-членами Митного союзу і державами-учасниками СНД , які не є членами Митного союзу , розглянуто механізми взаємного визнання результатів оцінки відповідності між Україною та державами-членами Митного союзу, зроблено порівняльний аналіз технічних регламентів України і Митного союзу , а також відповідність національних техрегламентів Директивам Євросоюзу.

За результатами був сформований чіткий зрозумілий алгоритм дій, який був відображений у протоколі. Після детального опрацювання і затвердження Прасоловим документ буде поданий до Кабінету Міністрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223